Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2013

Unik...Foto Kini Boleh Dprintkan Diatas Secawan Kopi

Imej
Mesin pencetak yang diperkenalkan oleh syarikat minuman asal Taiwan, Let s Coffee, ini mungkin akan dimusuhi oleh para pelaku seni menggambar dalam minuman kopi ( Latte Art ). 

Bagaimana tidak, mesin vending yang selalu ada di kedai makan Family Mart Taiwan ini dapat "melukis" wajah pengguna dengan sangat tepat dan juga menawan. 

Latte art merupakan seni menghias atau menggambar di atas permukaan latte. Latte sendiri dapat diartikan sebagai kopi hangat yang dicampur dengan susu panas. 

Proses pembuatan lukisan wajah ini tidaklah terlalu sukar. Seperti dikutip dari Digital Trends , Isnin (24/6/2013), pengguna hanya perlu mengambil foto yang dikehendaki di peranti telefon pintar sebelum menghantarnya ke mesin printer tersebut. 

 Setelah dimuat naik ke mesin, pencetak akan mencetak foto di bahagian busa kopi dengan menggunakan serbuk coklat. Selain gambar, pengguna juga boleh menambah teks.


Berdasarkan sample foto dari syarikat tersebut, terlihat bahawa mesin ini mampu mencetak …

Fesyen Rambut Terbaru,Ditonton Beribu Kali Di Internet

Imej
Bosan dengan gaya rambut lama yang sama? mungkin anda perlu cuba gaya rambut musim gugur dari Jepun ini. 

Gaya rambut ini pertama kali di tweet awal minggu ini oleh seorang pengguna Twitter Jepun dengan nama Miya, memaparkan foto-foto dari seorang siswi SMP dengan gaya rambut unik berbentuk menyerupai jaring dan berjaya menjadi viral, membuat ramai orang tersenyum.




Foto itu telah ditonton lebih dari 15 ribu kali dengan 5000 lebih menandakan sebagian dari kegemaran.

Panjang Umur Cara Tun Mahathir

Imej
KUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkongsi petua untuk panjang umur iaitu dengan makan secara sederhana dan mengamalkan gaya hidup sihat. Bagaimanapun, negarawan berusia 88 ini mengaku petua itu memang mudah disebut, tetapi sukar untuk dilaksanakan kerana beliau sendiri terpaksa berusaha habis-habisan untuk makan secara sihat.

 "Orang selalu bertanya saya bagaimana saya boleh hidup hingga sekarang, jawapannya mudah saja...jangan terlebih makan, jangan makan terlalu banyak. "Ini sesuatu yang amat sukar bagi saya...tapi saya cuba juga untuk tidak makan terlalu banyak.

 Saya tidak merokok dan saya tidak minum minuman keras," katanya ketika melancarkan program 'Walk-A-Mile' di Tasik Titiwangsa di sini. 

 Secara berjenaka, Dr Mahathir berkata beliau menghadapi masalah untuk mengawal selera makan "kerana terdapat pelbagai jenis makanan enak di negara yang aman ini". "Sekiranya anda boleh cuba mengawal cara ma…

Cara kaum Iran mengagung-agungkan imam mereka yg telah lama mati.

Imej
Apa sudah jadi?




Tegar SiMiskin Bersuara Emas

Imej
KEHIDUPAN penyanyi Tegar Septian tidak seperti kebanyakan kanak-kanak lain yang berada di alam persekolahan. Sebaliknya, jadual hariannya lebih banyak dihabiskan di jalanan. Sudah mula menjadi penyanyi jalanan sejak berusia tujuh tahun, semuanya itu terpaksa dilakukan lantaran kehidupan keluarganya yang cukup miskin. Itulah pengorbanan yang cukup besar buat kanak-kanak sepertinya demi mencari sesuap nasi tetapi itu semua tinggal sejarah dan Tegar sekarang bukan seperti yang dahulu lagi. Hari ini namanya sudah meledak gara-gara lagu nyanyiannya iaitu Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang semakin popular, bahkan salah sebuah klip video lagu berkenaan sudah ditonton sebanyak 4.9 juta kali di YouTube. Berbekalkan sebuah alat muzik yang dikenali sebagai ukulele yang sentiasa dibawa ke mana-mana sahaja, Tegar menjelajah ke seluruh Indonesia untuk membuat persembahan serta pernah berduet dengan beberapa penyanyi popular termasuk dengan kumpulan Noah, Setia Band dan Delima. Berkesempatan bertemu…

Tahukah Anda Mengapa Malaikat maut tertawa dan menangis ketika mencabut nyawa

Imej
Allah swt. bertanya kepada malaikat maut: 

"Apakah kamu pernah menangis ketika kamu mencabut nyawa anak cucu Adam?" 

 Maka Malaikat pun menjawab: 

"Aku pernah tertawa, pernah juga menangis, dan pernah juga terkejut dan kaget."

 "Apa yang membuatmu tertawa?" 

 "Ketika aku bersiap-siap untuk mencabut nyawa seseorang, aku melihatnya berkata kepada pembuat kasut, 'Buatlah kasut sebaik mungkin supaya boleh dipakai selama setahun',".

 "Aku tertawa kerana belum sempat orang tersebut memakai kasut dia sudah kucabut nyawanya." Allah swt. lalu bertanya:

 "Apa yang membuatmu menangis?

" Maka malaikat menjawab: "Aku menangis ketika hendak mencabut nyawa seorang wanita hamil di tengah padang pasir yang tandus, dan hendak melahirkan. 

Maka aku menunggunya sampai bayinya lahir di padang pasir tersebut. Lantas kucabut nyawa wanita itu sambil menangis kerana mendengar tangisan bayi tersebut kerana tidak ada seorang pun yang mengetah…

Apa Sudah Jadi?Hidungnya Didahi!!

Imej
Gambar di bawah menunjukkan Xiaolian, 22, di hospital Fuzhou, Fujian province, di mana doktor memeriksa perkembangan surgeri transplant.

Pesakit terpaksa menjalani prosedur luar biasa selepas dia menolak rawatan nasal trauma selepas dia terbabit di dalam kemalangan jalan raya pada Ogos 2012.

Doktor terpaksa mengambil langkah extreme ini selepas infeksi berlaku pada hidung asal, dan ianya menyukarkan pemulihan secara normal. . Hidung baru ini tumbuh dengan meletakkan lebihan tisu pada dahi pesakit.

Surgeon mengatakan hidung ini dalam keadaan baik dan menunggu masa untuk dibedah bagi menggantikan hidung sekarang yang rosak.


Apa Elisa Lam Lakukan Didalam Lif?Siapa Bunuh Elisa?

Imej
Di sebuah hotel yang mempunyai sejarah kelam di pusat bandar Los Angeles, mayat seorang perempuan dijumpai di dalam tangki air di bumbung hotel dan akses menuju bumbung hanya boleh dilakukan melalui tangga kecemasan dan sebuah pintu yang terkunci rapat. Ini bukan sebahagian daripada naskah buku detektif Conan.]

   Peristiwa ini benar-benar berlaku dan telah mencetuskan perbincangan hangat di seluruh dunia. Para peminat misteri hingga pengguna internet untuk seketika lamanya bermain menjadi detektif dunia maya. Semuanya dilakukan dalam usaha mencari tahu apa yang sebenarnya berlaku pada Elisa Lam.

Peristiwanya bermula pada tarikh 19 Februari 2013 ketika para penghuni hotel Cecil di pusat bandar Los Angeles mengajukan komplain kepada pengurus hotel mengenai aliran air yang terlalu kecil.

 Jadi seorang petugas penyelenggaraan segera mengambil kunci pintu menuju bumbung hotel dimana tangki penampungan air berada. Apa yang ditemuinya segera menimbulkan gelombang kejutan ke seluruh pengh…

Mok....tunggu saya balik..!!

Imej
Yg tudung pink tu mak yg bela saya,yg tudung meroh tu mak yg lahirkan saya,Yg kawan saya Norazlina Nor antor ketupat mlm tu umah mak sy yg pakai  tudung pink la tu.

Yg tudung merah tu sdg kritikal skrng,kata kakak sy mak tiba2 x leh bergerak,bercakap,dah bawak jumpa doc,tapi doc suruh bawak mok balik.Adik beradik semua dah diberitahu,hari baru diorng balik,maklum masing2 ramai yg duk jauh

Rasanya saya yg paling jauh.Perjalanan Mersing ke Trg ambil masa kira-kira 6-7 jam....hhuurrmm....jauhnyaa..

Hubby sy tgh demam panas....apa2pun tgk bagaimana keadaan hari ni...tu la....ruginya bila kita x pandai drive keter....

Mohon agar rakan2 blogger dan pembaca doakan yg terbaik buat mok saya...terimakasih

Harap mok pulih balik,tunggu saya sampai.....nok jumpe mok....
Mok......

Jangan Takut,Semuanya Dari Kepala Ikan

Imej
menarik sungguh cara mereka berkarya...hilang stress sekejap







MUMIA AMEN-RA MARAH PUNCA TITANIC KARAM

Imej
Misteri Kemarahan Mumia Punca Titanic Karam? sepertimana yang kita tau dimana kisah benar Titanik karam adalah di sebabkan oleh perlanggaran dengan iceberg namun begitu mungkin ada yang tidak tahu di sebalik dari kejadian tersebut dikatakan ianya berpunca daripada kemarahan mummia sumpahan Puteri Amen-Ra. Ikuti kisah di bawah ini.....

DARIPADA semua kisah luar biasa, sumpahan Puteri Amen-Ra yang hidup kira-kira 1,500 tahun Sebelum Masihi dikatakan cerita paling mengganggu dan sukar untuk dijelaskan kerana dipercayai menjadi penyebab kapal paling hebat pernah dibina, Titanic, tenggelam.

Apabila meninggal dunia, mayat puteri itu dimasukkan dalam keranda kayu dan dikebumikan di Luxor, di tebing Sungai Nil. Sumpahan Amen-Ra bermula pada lewat 1890-an apabila empat lelaki Inggeris yang kaya melawat Luxor dan terdorong membeli keranda mengandungi mumia puteri itu.

Mereka saling berlumba meletakkan harga tertinggi dan akhirnya keranda dimiliki salah seorang daripada lelaki berkenaan yan…

Keindahan Kamar Beradu Anak William & Kate

Imej
Kate Middleton dikhabarkan mengubahsuai bilik di pangsapuri dan rumah dinasnya di London sebagai tempat rawatan bayi untuk George Alexander Louis, Prince of Cambridge, anaknya bersama Putera William

Sebuah hotel di London, Grosvenor House, ingin memberikan inspirasi reka bentuk untuk Kate dengan mengimbangi sebuah bilik di hotelnya menjadi ruang rawatan bayi hasil rancangan Dragon s of Walton Street yang pada 1980-an juga pernah disewa jasanya oleh Diana, Princess of Wales dan Fergie, Duchess of York untuk merancang bilik rawatan bayi untuk Putera William dan Harry serta Putri Beatrice and Eugenie.

















KENAPA NABI KHIDIR BERUMUR PANJANG

Imej
Ternyata ada suatu rahasia yang menyebabkan Nabi Khidir as sangat panjang umurnya. Tentu semua itu adalah kehendak Allah SWT terhadap hamba-Nya yang satu ini.

Kisah ini diriwayatkan oleh Ats-Tsa'labi dari Imam Ali ra.
Semoga dengan kisah ini akan lebih memantapkan keimanan kita kepada Allah SWT, bahwa jika Allah SWT berkehendak maka akan TERJADILAH. Tak seorang pun yang mampu menghalanginya.

Berikut Kisahnya.
Pada zaman dahulu hiduplah seorang hamba Allah SWT yang melebihkan kepada dirinya dengan menjadi seorang raja. Dialah Raja Iskandar Zulkarnaen, yang namanya telah tersebut dalam Al Qur'an.

Pada tahun 322 SM, Raja Iskandar Zulkarnaen berniat mengadakan perjalanan untuk mengelilingi bumi dan Allah SWT mewakilkan salah satu malaikatnya yang bernama Rofa'il untuk menyertainya dalam perjalanan panjang itu.

Dialog Malaikat dan Raja Iskandar Zulkarnaen.
Karena ditemani oleh seorang malaikat, Raja Zulkarnaen banyak mengajukan pertanyaan seputar dunia dan akhirat serta isinya. Salah …

DOA SEEKOR BURUNG

Imej
Kisah Islamiah malam sebagai santapan rohani .

Sesungguhnya Allah SWT itu adalah Dzat Yang Maha Mendengar dari segala ucapan yang terdapat di alam semesta ini.

Seperti doa seekor burung ini pun juga didengar Allah SWT.
Apakah doa burung dikabulkan Allah SWT atau tidak, ikuti ceritanya.


Kisahnya.
Pada zaman dahulu ada seorang anak laki-laki yang suka sekali mengambil anak burung dari sarangnya. Jika telur burung itu sudah menetas, maka orang itu segera mengambilnya bahkan hal itu sudah rutin menjadi pekerjaannya.

Si induk burung menjadi marah oleh ulah anak ini.
Sehingga burung ini pun mengadukan ketidakadilan kepada Allah SWT.
Burung pun berdoa dengan khusyuknya.
"Wahai Tuhanku, binasakanlah orang yang selalu mengambil anak-anakku."

Pada suatu hari, saat burung itu menetaskan telurnya, orang yang biasa mengambil anak burung itu pun segera berangkat menuju sarang burung yang dimaksud dengan membawa sepotong roti sebagai sarapannya.

Di tengah perjalanan, ia bertemu dengan seorang pengemi…

Jangan Pening..Ini Cara Yang Betul Untuk Buka Pembalut Coklat Hershey's Kisses

Imej
Pernah makan coklat Hershey's Kisses? Macam mana korang buka pembalutnya?
er..agaknya macam akak bukak la yer...
Jom lihat kat bawah ni

 Ini adalah coklatnya..



hhuurrmm..dan ini caranya yg betul
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-