Cara Paling Mudah Melepasi Kotak “LIKE Paksa” Yang Teruk Di Website


Pernahkah anda melawati sesuatu halaman web untuk membaca berita atau artikel yang “cam best” tetapi, tiba-tiba, halaman web tersebut menjadi gelap dan memaksa anda klik berbelas-belas butang like sebelum anda boleh membaca kandungannya.

Amat mengecewakan bukan?
Arrgghh....memang tension...

Disini,  akan tunjukkan sedikit “hacks” bagaimana anda boleh melepasi kotak “like paksa” tersebut dengan hanya beberapa klik.

Syaratnya, anda perlu menggunakan browser “chrome” untuk melakukan trick ini.

Ini contoh website yang mengelapkan paparan kandungannya dan memaksa pelawat klik “Like” pada butang facebook.

Black Page

Apa yang boleh anda lakukan apabila menemui website seperti ini.. ialah.

Langkah 1 :  Klik kanan pada warna hitam tersebut dan pilih “Inspect element”.


Inspect element
Kemudian, satu tetingkap yang penuh dengan code html akan dipaparkan dibahagian bawah browser anda. Apa yang perlu anda lakukan ialah..

Langkah 2 : Untick kotak “background color”.


Warna background hitam akan hilang dan anda akan mula nampak kandungan website tersebut. Sekarang, untuk menghilangkan kotak “paksa like” itu pula..

hitam03


Langkah 3 : Select sebahagian text dalam kotak like tersebut. Klik kanan dan pilih “inspect element” sekali lagi.

Dengan cara ini, ia akan membawa anda kepada “baris kod html” yang memaparkan kotak tersebut. Setelah anda menjumpai baris kod tersebut, apa yang perlu anda lakukan ialah..
hitam04


Langkah 4 : Klik kanan pada baris kod tersebut dan pilih “Delete Node”

hitam05

Walla! Anda sudah boleh mula membaca kandungan website tersebut tanpa perlu lagi klik pada butang “Like Paksa” yang menjelikkan itu.


hitam06
Tapi, selalunya, apabila anda sudah berjaya membaca isi kandungan website tersebut. Kandungan tersebut, selalunya tidaklah begitu menarik. 

Nasib baik anda dapat melepasi kotak like tersebut, kalau tidak.. memang menyesal klik like banyak-banyak.

Sekian!


terimakasih pada admin atas info yang berguna ini......




Ulasan

  1. wah bagus ni, memang tensi kak tie kalau terjumpa ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul Farah..mmg tension sangat..

      Padam
  2. Thanks atas perkongsian ini... Sangat2 berguna.

    BalasPadam
  3. Saya kalau jumpa like like paksa ni terus saya tinggalkan... pada saya kalau ianya berguna dan memberi manfaat mereka tak kan buat perkara2 yang memaksa pembacanya.

    BalasPadam
  4. Waaa tips terbaik ni kak Tie. Suka sangat dapat tau trick ni.
    Biasanya saya kalau kena kes yang cengini, saya tinggal terus je. malas nak layan.

    BalasPadam
  5. Thanks kak tie..kadang-kadang stress jugak..

    BalasPadam
  6. mudahan semua antara kita takkan ada yang sterss lagi selepas ni..ok??

    BalasPadam
  7. Bukan semua boleh lepas ni, cara ini untuk blog2 yang guna kod tertentu sahaja, kalau ada skrip lain tak lepas ni .... jawabnya klik close je

    BalasPadam

Catat Ulasan

jerit kat sini

Catatan popular daripada blog ini

Suami Isteri...Kena Baca Ni..(Sorry..ada unsur2 18sx sikit...sikit jer tau...)

Bila Bersalin,Kena B***l Juga Ke?

Misteri Apa Yang Ada DiBukit Hantu?Lihat!!