Header Ads

Kesian Kak Julia...Sebabnya, dia akan mencuci tangan 300 kali sehari dan syampu rambut 25 kali sehari!

loading...

Kak Julia Ni Cuci Tangan 300 Kali Sehari, Syampu 25 Kali Sehari, Mandi Lima Jam!
Penyakit terlalu taksub dengan kebersihan memang wujud di dunia ini.

Para saintis juga sudah mengelaskan penyakit ini sebagai OCD atau ‘Obsessive Compulsive Disorder’.
Tetapi berbeza bagi wanita berusia 40 tahun ini, penyakit OCD yang dialaminya itu telah memudaratkan dirinya sehingga dibuang kerja!
Sebabnya, dia akan mencuci tangan 300 kali sehari dan syampu rambut 25 kali sehari!

Malah apabila mandi dia akan mengambil masa hampir lima jam!
Bayangkan berapa banyak masa yang diperlukannya dalam satu hari semata-mata untuk membersihkan diri.
Nampak seperti kerja gila. Tetapi itulah yang dialami oleh Julia Abdullah seorang rakyat Malaysia.
Penyakitnya ini datang kira-kira 20 tahun lalu, iaitu semasa dia bekerja di makmal perubatan yang memerlukannya menguruskan contoh-contoh darah dari penyakit HIV.


Oleh kerana terlampau menghabiskan masa dengan membersihkan diri, dia terpaksa dibuang kerja kerana sering datang lewat.
Malah, ‘tabiatnya’ itu menyebabkan bil elektrik dan air melambung tinggi.
Kasihan sungguh, penyakit terlalu taksub dengan kebersihan ini telah memudaratkan dirinya malah ia juga sukar dibendung.


Kini, Julia sedang mengikuti satu kelas bagi membolehkan dirinya mengawal nafsu daripada terus membersihkan diri.


Kini Kak Julia sering melibatkan diri dengan aktiviti yang dianjurkan oleh World Mental Health.
Apa yang berlaku pada Kak Julia mendapat perhatian dunia apabila kisahnya kini banyak tersebar dalam blog dan portal luar negara.


Kesian Kak Julia…
Loading...

8 ulasan:

  1. wah dasyat betul..tapi apa nak buat,mana dia mahupun penyakit tu kan :)

    hope kak julia cepat sembuh dari penyakit was2nya tu :)

    BalasPadam
  2. uish..tapi kalau she jadi dia pon she dok bersih tangan. bergelumang dengan mikro. ape ape pun was was nye kena berpada pada...

    BalasPadam
  3. @Arina Shamsul
    agaknya 24 jam kak Julia asyik duk pikir perkara yg sama je kan..

    BalasPadam
  4. @hasyimahshe
    susah juga penyakit ni...ntah ada ubat atau tidak

    BalasPadam
  5. uikkkkkk....cik mandi sejam pon tak mampu.apetah lagi 5 jam.

    BalasPadam
  6. kalau mandi sampai 5 jam,alamatnya gigil la sampai pagi

    BalasPadam

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.