20 PRODUK PELANSING YANG DISENARAI HITAMKAN

Lebih 20 produk pelangsing badan disenarai hitam oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sejak 2010 selepas dikesan mengandungi bahan kimia beracun sibutramine termasuk steroid yang boleh memudaratkan pengguna.




Ketua Penolong Pengarah Kanan Penguatkuasaan Farmasi, Kementerian Kesihatan, Mazlan Ismail (gambar) berkata, produk mengandungi kimia berbahaya sibutramine sudah sekian lama berlegar di pasaran sebagai makanan kesihatan.

Menurutnya, kimia sibutramine itu diharamkan dalam kaedah perubatan berikutan boleh mendatangkan kesan mudarat kepada kesihatan termasuk kesan tidak siuman dan semput kronik.

“Sepanjang tahun lalu, sebanyak lapan produk kesihatan dirampas Bahagian Penguat kuasa Farmasi (BPF) selepas didapati mengandungi kimia sibutramine ini.

“Bagi tahun ini pula, dua produk kesihatan turut diambil tindakan sama selepas ujian makmal turut menemui kehadiran kimia berbahaya ini,” katanya.

Menurutnya, ada pengguna meninggal kerana menggunakan produk ini dan dikhuatiri ramai mendapat penyakit kronik.



Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine:

•Kinto

•Body Beaus

•BMI-9 Xylimming Capsule

•Senna Plus Capsule

Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:

•Lami

Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:

•Obexlim

•Slimax Coffee

•Beaute Fit Body Contour

•Body Trimz

Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:

•357 Nasal Spray

Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid:

•Makjun Taufiq Dua Istimewa

•Majun Dua Istimewa

•Ginseng Jin Fui Wan

•Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga

•Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat)

•Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule

•Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill

•Makjun Syafiq 3 Istimewa

•Reepo

Produk berasas makanan yang mengandungi steroid:

•Air Ikan Haruan

Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu:

•Eriesya Spa Beauty Cream

•Atika Beauty Renewal Cream

•Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya

•Ratna Sari Whitening Night Cream

•Tia Amelia Krim Jeragat

•Chantique Whitening Night Cream

•RZAC White Pearl Cream

•Nuriz Day and Night Cream

•Elite Rias Er Cream

•R&Z Whitening Night Cream

•Beauty Line Beautitude Multipurpose Cream

•Pigmentation Recovery Complex

•Zara Rejuvenation Cream

•Natasya Krim Herba Gold

•De Putih Night Cream

Produk tradisional berdaftar ada antihistamin

•Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill

Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine

•Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan

•Qian Tong Dan

•Raja Ubat Resdung

•Coral Plus UA 350MG


Ulasan

  1. Nasib baek tak guna produk yg disebutkan...
    Tapi kdg2 kits kena tengok juga, Ada yang Sara sebarkan berita tak betul utk jatuhkn perniagaan org lain.

    BalasPadam
  2. @Lelaki Ini
    tu la kata..ramai yg tanya tentang Acai Berry sebenarnya..tapi akak sendiri tak pasti ..jadi susah nak jawab

    BalasPadam
  3. rizal-kak saya nak copy dan paste kat komputer bolleh baguslah informasi ni

    BalasPadam
  4. ijal
    kak boleh saye copy and paste my computer menarik sgt informasi ni

    BalasPadam
  5. @ijalbuatduit duitijal
    silakan dik..cari dalam gugel pun ada senarai ni

    BalasPadam
  6. nasib baik senarai tu tiada dalam kegunaan sy..huhh... sy kalo bab makan ubat2,kosmetik n tubuh badan ni takut sikit nk pakai,kalu dh betul2 elok barulah lega n bleh ambil.. TQ ya info yg bagus ni..:)

    BalasPadam
  7. @mama_saly
    dulu akak pakai RZAC..tapi dah lama benti..nasib baik...

    BalasPadam
  8. @BeLLa
    Tia amelia...ingatkan bagus..sbb ramai juga kwn2 yg guna..rupanya x boleh juga...

    BalasPadam
  9. wowwwwwww...bnyak nye.Sume cik tak nak percaye.kalau nak kurus kene diet n senaman..tu yang terbaik..

    BalasPadam

Catat Ulasan

jerit kat sini

Catatan popular daripada blog ini

Suami Isteri...Kena Baca Ni..(Sorry..ada unsur2 18sx sikit...sikit jer tau...)

Bila Bersalin,Kena B***l Juga Ke?

Misteri Apa Yang Ada DiBukit Hantu?Lihat!!