Breaking News

Menyelinap Masuk Ke Bandar Tinggal Fukushima, Lelaki Malaysia Ini Temui Banyak Barang Berharga

Loading...
loading...
Menyelinap Masuk Ke Bandar Tinggal Fukushima, Lelaki Malaysia Ini Temui  Banyak Barang Berharga

Pada tahun 2011 lalu telah berlaku kejadian gempa bumi kuat berukuran 9 pada Skala Rither di Tōhoku yang telah menyebabkan berlakunya kemelut kemanusiaan dan kesan ekonomi yang dahsyat.

Bencana ini juga telah menyebabkan berlakunya tsunami yang memaksa kira-kira 300,000 orang penduduk meninggalkan kawasan berkenaan kerana kekurangan bekalan makanan, air bersih, tempat berteduh, ubat-ubatan an bahan bakar.

Kejadian tersebut telah menyebabkan satu kerosakan kritikal ke atas Loji Kuasa Nuklear Fukushima I yang menyebabkan kebocoran radiasi yang parah dan kemungkinan kemudaratan kepada kesihatan dan persekitaran jangka panjang sehingga memerlukan usaha pembersihan yang menelan belanja besar.

Oleh itu, bandar Fukushima kini telah ditinggalkan kerana kesan radiasi yang begitu tinggi merebak di kawasan berkenaan.

Bandar berkenaan yang digelar sebagai bandar berhantu kini merupakan kawasan larangan bagi orang ramai memasukinya kerana kesan radiasi.

Seorang lelaki bernama Keow Wee Loong yang merupakan rakyat Malaysia telah pergi ke negara matahari terbit berkenaan dan menyelinap masuk ke kawasan larangan tersebut.

Namun apa yang dijumpainya amat mengejutkan di mana katanya ia amat berbeza dengan kejadian di Chernobyl di mana hampir semua kedai yang ada dirompak sehingga habis licin, tetapi berbeza dengan Fukushima.

Jom kita lihat gambar-gambar yang dikongsikan oleh beliau.

Shopping di supermarket yang telah ditinggalkan sejak bencana Fukushima 2011Banyak binatang liar yang masuk ke dalam ini mencari makanan. Difahamkan binatang-binatang itu ditinggalkan oleh pemiliknya sejak bencana Fukushima 2011Listerine 2011Kedai bukuKEdai video yang banyak menyewakan cerita anime dan ‘hentai’Kedai dobi yang masih dipenuhi pakaian yang dibasuh, masih terdapat sejumpakh kira-kira 100 yen di dalam mesin berkenaanMasa terhenti di Okuma, Futaba dan Namie pada Mac 2011Lagi supermarket di Namie, York BenimaruMajalah keluaran Mac 2011Stesen kereta api NamieRuntuhan akibat gempa bumiBar yang ditinggalkan di NamieKedai CD. terdapat banyak koleksi limited edition di kedai ini.Kereta yang ditinggalkan di ruangan parking sejak 2011Salah satu laluan (masuk) di bandar Okuma di tutupKedai serbaneka yang ditinggalkan

Sisa radiasi boleh ditemui di mana-mana di kawasan iniDi TomiokaBandar berhantu di FukushimaKedai kasutBangunan runtuh akibat gempa bumiRumah yang ditinggalkan di Zon KuningPS2 yang masih belum dibuka dari kotaknya.Meskipun telah lama ditinggalkan, namun lampu isyaratnya masih berfungsiKedai bunga, banyak bau bunga mati di sini100 meter dari loji janakuasa Daiichi Fukushima yang meletup 2011.

Tiada ulasan

jerit kat sini