Header Ads

Akhirnya Cleopatra Muncul DI Muka Bumi Untuk Tatapan Umat Manusia

loading...
Nama-nama jelitawan dunia purba seperti Puteri Delilah dan Cleopatra adalah nama-nama yang tidak luput dek zaman. Penulis-penulis puisi cinta sering menggunakan kedua-dua nama ini untuk menyatakan kecintaan mereka terhadap seseorang wanita.

Kini Celopatra telah muncul dari persembunyiannya di dasar Laut Mediternean.


Sedikit sejarah tempat persembunyian Cleopatra.  Thonis - Heracleion (nama-nama Mesir dan Greek bandar ) adalah sebuah bandar yang hilang di antara legenda dan realiti. Sebelum pembukaan Alexandria dalam 331 SM , bandar ini masyhur gemilang sebagai pelabuhan pintu masuk ke Mesir untuk semua kapal-kapal yang datang dari seluruh dunia.

Ia juga mempunyai kepentingan agama kerana kuil Amun memainkan peranan penting dalam upacara yang berkaitan dengan kesinambungan dinasti firaun . Bandar ini mungkin diasaskan sekitar abad ke-8 SM , dipercayaai telah ditimpa pelbagai bencana alam, dan akhirnya tenggelam sepenuhnya ke dasar Mediterranean pada abad ke-8.

Sebelum penemuan pada tahun 2000 oleh IEASM , tiada tanda berkaitan Thonis - Heracleion berjaya ditemui. Namanya hampir dihilang  dari memori manusia, hanya dipelihara dalam teks-teks klasik kuno dan inskripsi yang jarang ditemui di atas tanah oleh ahli arkeologi .

Ahli sejarah Yunani Herodotus ( Abad ke-5 SM ) menyatakan bahawa sebuah kuil besar yang telah dibina di lokasi di mana Herakles  menjejakkan kaki buat kali pertama di Mesir.  Ahli geografi berpendapat bahawa bandar Heracleion , dimana terdapatnya kuil Herakles terletak lurus di timur Canopus di muara cawangan Canopic Sungai Nil.

                                                       Patung Cleopatra ditemui di Heracleion  


                                                      Patung tuhan Hapi yang menjadi simbol kesuburan

                                                          Patung tembaga Firaun dinasti ke 26

                                                                  Patung tuhan hapi dinaikkan

                                                             Tulisan kuno Mesir Era Firaun


Loading...

Tiada ulasan

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.