Header Ads

Ini Bukan Batu Belah Batu Bertangkup,Ini Batu Hidup!!

loading...
Costesti  - Sebuah batu yang aneh bernama Trovants ditemui di sebuah kampung di Costesti, Romania. Batu aneh ini tumbuh semakin besar saat hujan dan boleh berpindah dari satu tempat ke tempat lain tanpa bantuan orang yang menggerakkannya. 

Seperti diberitakan Oddity Central , Rabu (1/1/2014), batu Trovants merupakan fenomena geologi yang sangat menakjubkan. Batu-batu unik ini tumbuh seolah-olah mereka hidup. 

Batu unik ini dihasilkan oleh aktiviti seismik. Trovants tumbuh ketika terkena air, batu kecil berukuran enam hingga lapan millimeter dan akan menjadi besar hingga berukuran enam hingga sepuluh meter. 

Trovants terdiri dari inti batu, dengan kulit luar berupa pasir. Selepas hujan deras, batu-batu kecil itu akan berubah bentuk menjadi lebih besar. 

Beberapa saintis melakukan kajian untuk menjelaskan keanehan yang terjadi dengan batu Trovants. Para saintis mempercayai bahawa di bawah bahagian batu mengandungi unsur mineral yang tinggi. Sehingga ketika permukaan menjadi basah, mineral mula merebak dan akan menekan pasir untuk membesar. 

Hal inilah yang membuat batu-batu itu tumbuh.Batu-batu Trovants ini menjadi salah satu daya tarikan pelancongan yang popular di Romania. Muzeul Trovantilator adalah sebuah muzium untuk melindungi batu unik ini yang telah dirasmikan pada 2004 silam. Saat ini Batu Trovants telah dilindungi oleh UNESCO 
Batu Trovant,batu aneh yang boleh berpindah dari satu tempat ketempat yang lain


Batu trovant yang aneh. Berbentuk bulat, elips, atau menyerupai angka 8, ukurannya beragam dari beberapa centimeter sampai hitungan meter. Yang luar biasa, ia seakan 'bernyawa', terus bertumbuh saat diguyur hujan, bahkan bisa berpindah tanpa bantuan siapapun.


p/s..tahun baru...tahun 2014....apa yang harus aku katakan....
what is in the year 2014 .... no nothing ... just the digits are changed .. age is increasing ...
Loading...

2 ulasan:

  1. Tiada yang mustahil jika itu kehendak Allah.
    Salam tahun 2014 dari Relaks Minda

    BalasPadam

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.