Header Ads

Jom Kenali India Dan Kaitannya Dengan Taik Lembu

loading...
Berjuta-juta umat Hindu di India memuja dan menyembah lembu. Haiwan ini dianggap suci bagi mereka. Dari Ibu hingga Dewi, lembu mempunyai makna khusus. Kerana haiwan ini menyediakan susu untuk menampung kehidupan.
Lembu berada dalam kedudukan teratas yang disebutkan dalam Purana dan cerita mitos. Ada juga lembu putih yang selalu mengiringi Khrisna. Ia adalah penggembala yang menjadi dewa, sehingga lembu dianggap suci.

Tapi bukan hanya hewannya saja, tahi lembu pun mempunyai makna khusus bagi umat Hindu. Lembu yang notabene haiwan herbivora, membuat kotorannya boleh diterima. Bahkan, tahi lembu kering sering digunakan untuk pelbagai macam ritual.

Tahi lembu yang telah dikeringkan digunakan dalam ritual yagnas, yang dibakar guna memurnikan rumah dari roh-roh jahat. Dalam kajian ilmiah, najis lembu mempunyai anti-pencemaran dan anti-radiasi, sehingga akan menjaga kualiti alam sekitar.


Tahi lembu juga digunakan dalam ibadah Govardhan Puja, hal ini dilakukan sebagai pemujaan terhadap Dewa Khrisna. Dan dilakukan oleh wanita yang telah berkahwin.


Ada juga tahi lembu yang dibentuk bulat, lalu dibakar dalam perayaan Holika. Haiwan lembu memang banyak digunakan dalam pelbagai ritual di India, tak luput juga, di daerah Nusa Tenggara Barat, tepatnya di Desa Sade Rambitan, tahi lembu segar juga digunakan untuk membersihkan rumah. Di mana dalam masa tertentu, rumah dibilas oleh tahi lembu

Najis lembu untuk dikeringkan

Ketahui Produk Kesihatan Dari Najis Lembu
ahi lembu bagi pelbagai kegunaan dan istiadat mereka. Bagi mereka ia dianggap suci dan disyorkan oleh kitab mereka. Untuk beberapa bulan penyelidikan, produk GOMATA teleh dikeluarkan dengan sumber berasaskan najis lembu. Kalau korang berminat, boleh dapatkan produk-produk nie di India

Loading...

2 ulasan:

  1. Dulu2 pernah dgr tahi lembu menjadi salah satu bahan dlm serbuk kari yg di komersial kan...tak tau lah betul ke tidak. T.kasih atas perkongsian. Salam kenal dari saya :)

    BalasPadam

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.