Pertama Kali Rakaman Suara Alexander Graham Bell Didedahkan.Dengarkan..........

Berkomunikasi jarak jauh menggunakan suara kita adalah hal yang biasa. Iya, dengan menggunakan telefon, kita boleh berbincang dengan orang di seluruh dunia tanpa batasan jarak. Tapi tahukah anda siapa pencipta telefon? Benar, dialah Alexander Graham Bell.

                         
Baru-baru ini, para penyelidik telah berjaya menggunakan 3D scanning untuk membaca rakaman dari silinder lilin tua, yang pernah digunakan Alxender Graham Bell dalam beberapa kes. Kajian tersebut menghasilkan rakaman suara dari Alexander Graham Bell yang dirakam pada tahun 1885 . Rakaman itu mengandungi suara Alexander Graham Bell yang berkata, "Hear my voice - Alexander Graham Bell."

Mungkin sekilas suara rakaman tersebut kurang begitu mengesankan bagi anda, namun bila anda sedar bahawa rakaman tersebut sudah berusia 128 tahun dan dirakam oleh seorang penemu telefon, mungkin anda akan berubah fikiran Dengar Suaranya ...
DISINI

Ulasan

  1. mind blowing.
    He founded telephone yang sekarang makin menjadi-jadi kegilaannya... huhuhuhuhu

    BalasPadam
  2. Baru la dapat post komen..sebelum ni saya click2 nk post komen..kotak ni tak keluar2..

    Cm suara antu jea kak!!

    BalasPadam
  3. @Abil Fikri Ahmad
    alamak..ye ke Abil..patut le Abil senyap je..

    BalasPadam
  4. Mcm suara org yg keras lidah la..

    BalasPadam
  5. Mcm suara org yg keras lidah la..

    BalasPadam

Catat Ulasan

jerit kat sini

Catatan popular daripada blog ini

Suami Isteri...Kena Baca Ni..(Sorry..ada unsur2 18sx sikit...sikit jer tau...)

Bila Bersalin,Kena B***l Juga Ke?

Misteri Apa Yang Ada DiBukit Hantu?Lihat!!