Header Ads

Isreal Memang Kejam,Dah Start Main kasar!!!

loading...
Israel culik 900 budak pada 2012

Kementerian Tahanan Penjara Palestin melaporkan jumlah kanak-kanak diculik mencecah 900 orang pada 2012 berbanding 700 pada tahun sebelumnya, sekali gus membuktikan pencabulan Israel ke atas golongan lemah di negara itu semakin meningkat.Askar Israel turut menggari dan menutup mata remaja yang diculik sebelum mereka dibawa ke pusat soal siasat di kawasan penempatan haram.

Menurut kementerian tersebut, peningkatan angka tersebut mungkin kerana faktor Perang Israel-Palestin pada bulan lalu dan kejayaan mereka menaik taraf status sebagai negara pemerhati bukan anggota di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Susulan daripada detik bersejarah itu, tentera Israel didakwa sengaja menyasarkan golongan remaja dan kanak-kanak Palestin.

Sebanyak 95 peratus budak yang diculik didakwa turut didera secara fizikal.

Kebanyakan daripada mereka diculik dari rumah masing-masing antara jam 2 dan 4 pagi iaitu semasa remaja atau kanak-kanak tersebut sedang nyenyak tidur bersama keluarga mereka.

Askar Israel turut menggari dan menutup mata remaja yang diculik sebelum mereka dibawa ke pusat soal siasat di kawasan penempatan haram.

Tentera Israel sewenang-wenangnya memecah masuk ke rumah penduduk Palestin dan merosakkan perabot dan barangan lain semasa serbuan tanpa waran itu dilakukan.

Askar rejim Zionis juga memukul ahli keluarga yang cuba untuk menyelamatkan mereka.

Dalam kebanyakan kes, ketika dalam perjalanan menuju ke pusat tahanan, askar tidak berperikemanusiaan ini akan memukul dan menendang remaja dan kanak-kanak itu tanpa belas kasihan.

Ada juga yang sengaja mahu menakut-nakutkan mereka dengan melepaskan tembakan peluru hidup dan bom tangan.

Di pusat soal siasat itu, mereka akan dipukul dan diseksa secara berterusan sehingga budak tersebut membuka mulut dan memberi maklumat yang diperlukan oleh askar Israel.

Mereka diperlakukan dengan kejam dan ada yang dipaksa berdiri di tengah panas dan semasa hujan lebat selama beberapa jam.

Kementerian itu mendakwa ada juga penyiasat rejim Zionis yang menggunakan kekerasan seperti alat renjatan elektrik dan memaksa kanak-kanak atau remaja tersebut minum air mendidih sama seperti dilakukan ke atas Nassar Aref Jaradat, 16, yang berasal dari Sair berhampiran bandar Hebron di Tebing Barat.

Nassar diculik pada 2 Februari 2010 dan dibawa ke kem tentera Etzion, di mana dia didera secara melampau hingga tidak sedarkan diri.

Difahamkan, kebanyakan mangsa culik dibawa ke pusat soal siasat rahsia di penempatan haram Israel di Keryat Arba, Maaleh Adumin, Dan Shomron dan beberapa kawasan lain yang tidak diketahui oleh Palang Merah Antarabangsa.

Sehingga kini, seramai 140 kanak-kanak masih disoal siasat dan menanti untuk dibicarakan termasuk 32 budak di bawah umur 16 tahun.

Sama seperti tahanan dewasa Palestin, golongan itu juga tidak mendapat hak asas dan jaminan yang terkandung dalam perlindungan antarabangsa hak asasi manusia.

Peguam dan keluarga 'tahanan' kecil tersebut tidak diberikan sebarang maklumat mengenai lokasi dan sebab mereka ditahan.

Tindakan rejim Zionis itu jelas menunjukkan mereka sengaja melanggar undang-undang antarabangsa terutamanya berhubung perlindungan kanak-kanak.

Mereka sesuka hati menggunakan kuasa berdasarkan Perintah Tentera #132 membenarkan askar menculik dan menyoal siasatan budak Palestin yang telah mencecah umur 12 tahun.

Jika dilihat semasa perang Israel-Palestin yang berlangsung selama lapan hari pada November lalu, kebanyakan mangsa terkorban adalah budak dan bayi.

Tahun 2012 sudah melabuhkan tirai, namun adakah kekejaman ke atas golongan lemah itu akan berakhir pada tahun ini? - IMEMC

Pendatang haram Yahudi langgar kanak-kanak Palestin

Seorang pendatang haram Yahudi yang memandu keretanya dengan sengaja telah melanggar sekumpulan kanak-kanak Palestin(gambar kanan) bandar Al-Quds. Keempat-empat mangsa mengalami kecederaan.

Saksi kejadian berkata, sekumpulan penduduk Palestin melontar batu ke arah beberapa pendatang haram Yahudi di perkarangan tembok Buraq dan mereka cuba menghalang kereta terbabit, tetapi dengan tiba-tiba kereta terbabit memandu laju ke arah sekumpulan Palestin yang lain serta melanggar kanak-kanak Palestin.


Jurucakap Pihak Berkuasa Penjajah(rejim zionis) berkata, polis Israel telah memulakan siasatan bagi mengenal pasti sebab berlaku kejadian itu tetapi sehingga kini tidak ada penangkapan dibuat ke atas pemilik kereta berkenaan.

Menukil berita dari agensi 'Safa' yang memetik dari berita Al-Jazeerah bahawa maklumat yang diperolehi dari pusat maklumat Wadi Helwah, Mahmoud Qarain menjelaskan kanak-kanak Palestin merupakan penduduk asal Baitul Maqdis telah mendapat kecederaan setelah dilanggar kereta pendatang haram Yahudi di Al-Quds.

Qarain berkata lagi, kejadian langgar lari tersebut berlaku selepas solat Jumaat.


Sumber Perubatan pula menyifatkan kecederaan yang dialami salah seorang kanak-kanak Palestin yang dilanggar itu adalah pertengahan, dan mangsa telah dibawa ke hospital Al-Maqasid untuk rawatan.

Kejadian seumpama ini merupakan episod baru perlakuan pendatang haram Yahudi ke atas penduduk asal Palestin di Tebing Barat. Malah sebelum ini turut dilaporkan beberapa kejadian yang sama sengaja dilakukan oleh pendatang haram Yahudi yang melanggar penduduk Palestin.


Empat hari sebelum ini, sekumpulan dari pendatang haram Yahudi menceroboh masuk ke Masjid Anbiya' di kampung Bayt Fajjar yang terletak di selatan bandar Bet Lehem, Tebing Barat. Mereka membakar sebahagian dari karpet masjid dan sejumlah Al-Quran di dalam masjid tersebut. Malah, mereka menulis perumpamaan-perumpamaan yang menimbulkan ketegangan untuk membunuh Palestin serta menimbulkan sensitiviti keagamaan.
Loading...

2 ulasan:

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.