Header Ads

Bila Tangan Dan Kaki Tak Boleh Nak Kontrol

loading...
Kerana penyakit aneh tangan wanita ini menyerang dirinya sendiri. Penyakit aneh ini bernama "Alien Hand Syndrome". Bayangkan diserang oleh salah satu tangan anda sendiri, yang berulang kali cuba untuk menampar dan memukul anda.

Atau anda pergi ke kedai dan ketika anda cuba untuk berbelok ke kanan, salah satu kaki anda memutuskan ia ingin ke kiri, meninggalkan anda berjalan berputar-putar. 


Karen Byrne 55 tahun di New Jersey, yang menderita Alien Hand Syndrome. Tangan kirinya, dan kadang-kadang kaki kirinya, berkelakuan seolah-olah itu di bawah kawalan  mahluk asing.

 keadaan Karen sangat menarik, bukan hanya kerana hal tersebut sangat aneh tapi kerana memberitahu kita sesuatu yang mengejutkan tentang bagaimana otak kita sendiri bekerja. 

Ini bermula selepas Karen menjalani operasi di usia 27 untuk mengawal epilepsi-nya, yang telah mendominasi hidupnya sejak ia berusia 10 tahun . Operasi untuk menyembuhkan epilepsi biasanya melibatkan pengenalan dan kemudian memotong bahagian kecil dari otak, di mana isyarat elektrik abnormal berasal. 

Ketika ini tidak bekerja, atau ketika daerah yang rosak tidak dapat dikenalpasti, pesakit boleh ditawarkan sesuatu yang lebih radikal. Dalam kes Karen ahli bedah dia memotong corpus callosum-nya, sebuah band dari serat saraf yang membuat dua bahagian dari otak dalam hubungan berterusan. Hasil operasi epilepsi dengan Memotong corpus callosum Karen sembuh, tetapi meninggalkan dia dengan masalah yang sama sekali berbeza. 

Karen mengatakan kepada saya bahawa awalnya segalanya tampak baik-baik saja. Lalu para doktor melihat beberapa perilaku yang sangat aneh. "Dr O'Connor mengatakan 'Karen apa yang kamu lakukan, tangan anda melepaskan pakaian anda?". Sampai dia mengatakan bahawa saya tidak tahu bahawa tangan kiri saya membuka butang kemeja saya. "Jadi saya mula memasang kancing baju saya kembali dengan tangan kanan, begitu aku berhenti, tangan kiri mula membuka kancing. Maka ia segera melakukan panggilan kecemasan melalui ke salah satu daripada doktor lain.

 Dan berkata, 'Mike kau harus segera berada di sini, kita punya masalah'. "

 "Aku menyalakan sebatang rokok, dan di taruh di asbak, dan kemudian tangan kiri saya akan mematikan rokok tersebut. Ini akan mengambil barang-barang keluar dari beg saya dan saya tidak akan menyedari begitu juga ketika aku akan berjalan. banyak perkara sebelum aku menyedari apa yang terjadi. " Masalah Karen disebabkan oleh perebutan kuasa berlaku di dalam kepalanya. 

Sebuah otak yang normal terdiri daripada dua belahan yang berkomunikasi antara satu sama lain melalui corpus callosum. Belahan kiri, yang mengawal lengan kanan dan kaki, cenderung berada di tempat kemampuan berbahasa berada. Belahan kanan, yang mengawal lengan kiri dan kaki, sebahagian besar bertanggung jawab untuk kesedaran spasial dan pola mengakui. 

Biasanya otak kiri lebih analitis mendominasi, selepas final mengatakan dalam aksi yang kita lakukan. Penemuan dominasi hemispherical berakar pada tahun 1940-an, ketika doktor bedah pertama kali memutuskan untuk merawat epilepsi dengan memotong corpus callosum.

 Setelah mereka telah pulih, pesakit tampak normal. Tapi di kalangan psikologi mereka menjadi legenda. Itu kerana pesakit akan, pada waktunya, mengungkapkan sesuatu yang bagi saya benar-benar menghairankan, dua bahagian otak kita masing-masing berisi semacam kesedaran yang berasingan. Setiap belahan akan mampu berdikari.
Loading...

Tiada ulasan

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.