Header Ads

Dr Rozmey Buat Hal Lagi?

loading...

KUALA LUMPUR – Majlis Perubatan Malaysia (MMC) mengantung keanggotaan pengeluar formula menurunkan berat badan Datuk Dr Che Rozmey Che Din selama dua tahun selepas mendapati beliau melanggar Kod Etika Profesional di bawah Akta Perubatan 1971.

Presiden MMC Datuk Seri Dr Hasan Abdul Rahman, yang juga Ketua Pengarah Kesihatan, berkata inkuiri pada 16 Januari lepas mendapati Dr Rozmey bersalah atas pertuduhan terlibat dalam penjualan bahan didakwa mampu menurunkan berat badan, membungkus serta menyimpan bahan berkenaan, yang melanggar Seksyen 3.4 kod itu.

Dr Rozmey juga didapati bersalah mengiklan diri sendiri, sama ada secara langsung atau tidak langsung, bagi tujuan mempromosi kelebihan sendiri serta membabitkan diri dengan perusahaan komersial yang melanggar Bahagian 4.1 dan 3.4 Kod Etika Profesional.

Dr Rozmey tidak menggunakan haknya untuk merayu ke Mahkamah Tinggi seperti yang diperuntuk oleh Akta Perubatan 1971, dan hukuman itu berkuat kuasa dari 14 Mac 2012 hingga 14 Mac 2014, kata Dr Hasan dalam satu kenyataan pada Selasa.

Beliau berkata pengamal perubatan lain yang didapati bersalah mengabaikan tanggungjawab profesional ialah Dr Balayegaran MS (digantung setahun), Dr Chow Chong Chek (diberi amaran), Dr Ng Ah See (diberi amaran), Dr Roland Masing (digantung enam bulan), Dr N.M. Ananda Murthy (diberi amaran), Dr Chew Yoong Fong (diberi amaran) dan Dr Rajendra a/l Nadason (digantung dua tahun). -BERNAMA

Baca berita berkaitan http://akakdisebalikpintu.blogspot.com/2011/12/gelaran-doktor-pada-drrozmey-ditarik.html
Loading...

8 ulasan:

 1. Famous betul Dr.Rozmey ni :)

  BalasPadam
 2. @Hanna
  doktor paling glemer dia ni...hihi

  BalasPadam
 3. Menurut yg dilaporkan oleh berita.. beliau bersalah kerana menggunakan dirinya sebagai model dalam iklan produknya.. tetapi produknya bukan yang bermasalah

  BalasPadam
 4. ape ke halnya kalau nak mempromosikan diri.. Ade jgk ke salahlaku yang membabitkan melanggar etika profesional... Nnt kalau sy dah profesional maknanya sy dah xbleh promosikan dr sy lg...
  http://careeron9.blogspot.com

  BalasPadam
 5. ape kehalnya ni plak... Ade jgk ke kesalahan yang membabitkan kesalahan etika profesional.. Hmmmm...
  http://careeron9.blogspot.com

  BalasPadam
 6. oh nampaknya ramai yang tak tahu tentang peraturan2 dalam etika kerja profesional seperti doktor, lawyer, engineer dan sbg nya ialah tidak boleh mempromosikan diri dengan tujuan komersial kerana kerjaya doktor adalah murni dan mungkin mendatangkan prasangka dan menjatuhkan martabat kerjaya profesional itu sendiri jika sesuatu buruk berlaku.

  BalasPadam

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.