Loading...
Yang perlu di siapkan adalah :
1. beberapa telor ayam mentah
2. cuka
,mudah sekali …caranya gini :
* Rendam telor dalam cuka selama 1-3 hari
* Lihat apa yang terjadi ?
* Setelah diamati,,cuci bersih telor dari kulit kerasnya.
Apa kata sains?
Saat telor direndam dalam cuka, pada permukaan telor akan timbul gelembung-gelembung kecil CO2 hasil reaksi asam-basa. dan bahagian kulit telor yang keras mengandung 94% kalsium karbonat (CaCO3) yang bereaksi dengan cuka (asam asetat). Sehingga menjadikan kulit telor yang keras larut dalam cuka, dan akhirnya telor hanya dibungkus oleh kulit arinya saja.
Nah…sekarang telornya jadi bening dan lunak seperti telor penyu.
Selamat mencuba dirumah…. ^_^...hihihi...
2 Ulasan
kalau dimakan, sedap tak ow??
BalasPadamhaha..kena try dulu lah
BalasPadamjerit kat sini