Breaking News

Masamah Hampir Di Pancung

Loading...
loading...
Masamah Hampir Di Pancung

Masamah Hampir Di Pancung|Tangis haru bahagia keluarga menghiasi kedatangan Masamah, seorang pekerja wanita asal jawa barat Yang telah dibebaskan dari hukuman pancung di arab saudi atas tuduhan membunuh anak kedua majikannya.
Satu-satu ahli kelurganya menyambut dan memeluk Masamah, terakhir gadis berusia 30 tahun ini bersujud dan mecium kaki lumpuh ibunya.
Masamah menuturkan semenjak dia divonis dengan hukuman mati,dia selalu berdoa dan pasrah,terutama sekali rutin menghubungi kelarganya di kampung untuk meminta doa agar terbebas dari hukuman itu.
Dalam proses persidangan minggu lalu,Masamah di jatuhi hukuman 2,5 tahun penjara,namun kerana keluarga majikannya memaafkan dengan iklas,hukuman 2 setegah tahun penjara itu di tarik balik dan beliau dibebaskan tanpa sembarang hukuman.
Dalam sidang, Masamah mengaku tidak membunuh anak kedua majikannya itu,pihak polis arab saudi menangkapnya kerana sidik jari Masamah terdapat di wajah mangsa yang dibunuh oleh kakak mangsa sendiri.
“Melihat keadaan jenazah dengan mata terbeliak,saya cuba menyapu matanya kerana terlihat mengerikan,disitu saya di sangka membunuh”katanya
Selama Masamah dalam penjara, Anggota KJRI selalu menjaga dan memantau masamah termasuk mendapinginya dipersidangan hingga dinyatakan bebas dan pulang ke kampung halamannya.
“Saya Trauma,tidak mahu kesana lagi,cari kerja di sini sahaja”kata masamah.
Bagaimanapun Masamah turut Menyarankan kepada rakan senasibnya yang merantau di negeri orang baik di Arab,Malaysia,Taiwan dan Hongkong agar selalu berhati-hati dan kalau bisa bekerja di indonesia sahaja,tuturnya.

Tiada ulasan

jerit kat sini