Misteri Pohon Berambut Di Tanah Kubur

Misteri Pohon Berambut Di Tanah Kubur

Loading...
Misteri Pohon Berambut Di Tanah Kubur

JAKARTA – Pohon yang dipanggil “Gerowak” ini mempunyai ketinggian tiga meter dan rambut menumbuh sepanjang 3 sentimeter.
Didik Widyatmoko sebagai Ketua Pusat Pemuliharaan Tanaman LIPI Botanical Garden menafsirkan gambar pokok berambut yang dihantar menerusi khidmat pesanan ringkas pada Selasa (27/2/2018).
Dia tidak dapat mengesahkan apa sebenarnya berlaku, namun Didik berkata pertumbuhan rambut itu boleh disebabkan oleh Cendawan atau Rhizomorphs.
Menurutnya, pokok itu perlu diambil sampel rambut dengan kayu atau kayu untuk dihantar ke Bogor Botanical Garden.
Selepas itu, rerambut di atas pokok itu perlu disiasat dan dikenal pasti.
Sementara itu, ahli botani Dr. Ary Prihardhyanto Keim, M.Sc. dari Pusat Penyelidikan Biologi, Lapangan Botani, Taksonomi, LIPI mengesyaki bahawa pokok itu adalah Walisongo atau Schefflera grandiflora yang dimiliki oleh suku Araliaceae.

“Saya sering melihat bahawa (rambut) pada jenis pokok lain di Papua, Schefflera lucida, ketika dia Ketua Taman Biologi Wamena 2009-2011,” katanya.
Ary berkata, struktur luar atau morfologi yang kelihatan seperti rambut sebenarnya bukan rambut seperti pada manusia atau mamalia lain.
Walau bagaimanapun, struktur lapisan kulit luar adalah bahagian pelindung atau kutikula.
“Hampir semua spesies klan Schefflera ada (rambut batang),” katanya.
Dalam satu artikel dalam Perbincangan Biologi yang ditulis oleh Ary, dijelaskan bahawa rambut di batang biasanya multiselular.
Rambut ini juga sel tambahan dan bukannya hasil pertumbuhan sel-sel epidermis.
Biasanya, batang rambut ditemui di seluruh batang pokok dan boleh bertahan lama.
Ahli botani juga menjelaskan bahawa batang rambut adalah sebahagian daripada sistem pertahanan pokok dan bertujuan untuk mengurangkan penyejatan.
“(Batang rambut) sebahagian daripada sistem pertahanan dan mengurangkan penyejatan. Itu sahaja, “kata Ary.

Catat Ulasan

0 Ulasan