Terlalu Setia,Anjing Mati Di Kubur Tuan

Terlalu Setia,Anjing Mati Di Kubur Tuan

Loading...
Terlalu Setia,Anjing Mati Di Kubur Tuan

GAMBAR menunjukkan Capitan berada di sisi kubur tuannya di sebuah kawasan perkuburan di Buenos Aires, Argentina.
BUENOS AIRES, Argentina – Seekor anjing jantan bernama Capitan yang setia menemani kubur tuan­nya di bandar Villa Carlos Raz akhirnya mati di tanah perkuburan tersebut, lapor media tempatan kelmarin.
“Saya tidak pernah melihat kesetiaan se­perti itu,” kata Marta Clot, penjual bunga di kawasan perkuburan berkenaan berhubung Capitan, anjing baka german shepherd yang ditemui mati selepas kesihatannya merosot.
Capitan merupakan hadiah kejutan daripada Miguel Guzman kepada anaknya, Damian pada tahun 2005.
Namun, anjing itu me­ninggalkan rumah mereka selepas kematian Miguel pada Mac 2006.
Walaupun ia kembali sekali-sekala, Capitan terus berada di jalanan, kata pengarah tanah perkuburan itu, Hector Baccega kepada agensi berita EFE pada 2012.
Apabila Capitan hilang buat kali kedua, keluarga berkenaan menganggap haiwan itu sudah mati atau menemui tuan baru sehinggalah mereka me­nemui ia duduk di kubur Miguel.
Orang ramai yang melawat perkuburan itu menceritakan bagaimana Capitan berkeliaran mencari makanan di sekitar tanah perkuburan itu pada siang hari dan kembali menemani kubur tuannya apabila senja tiba.
“Ia selalu tidur di kubur tuannya, tetapi akhir-akhir ini ia kurang kerap datang kerana masalah pada tulang pinggulnya,” kata Clot.
Penjual bunga itu memberi makanan dan ubat kepada Capitan.
Dia mahu menanam Capitan di tanah perkuburan di mana haiwan itu menghabiskan hayatnya, namun masih belum mendapat kelulusan pihak berkuasa tempatan. 
– Bernama

Catat Ulasan

0 Ulasan