Jual Rambut Pun Boleh KayaSeorang penduduk kampung di sini, Do Van Thu menjadi kaya selepas dia menjual rambut manusia.Thu menjadi jutawan dalam tempoh 13 tahun selepas dia memulakan perniagaan menjual rambut manusia sehingga dieksport ke luar negara.


"Pada setiap tahun, keluarga saya mengeksport 50 tan hingga 60 tan rambut ke China. "Kami membeli rambut di seluruh Vietnam termasuk dari Laos dan Kemboja," katanya yang berusia 50 tahun.Permintaan untuk mendapatkan rambut itu telah meningkat sejak sepuluh tahun lalu terutamanya daripada golongan wanita muda.Thu mempunyai sebuah bengkel yang digunakan untuk membersih dan mengumpulkan rambut itu di sini sekali gus memberi peluang pekerjaan kepada penduduk kampung."Setiap pekerja saya memperoleh pendapatan AS$140 (RM427) sebulan," katanya.Jumlah itu tiga kali ganda daripada purata pendapatan penduduk luar bandar di negara ini.


Menurut seorang penduduk kampung ini, Nguyen Van Tam, harga rambut itu adalah antara AS$45 (RM137) hingga AS$250 (RM763) bagi setiap satu kilogram. Menurutnya, harga tersebut adalah bergantung kepada kualiti rambut. - http://ohsenyum.blogspot.com/

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Suami Isteri...Kena Baca Ni..(Sorry..ada unsur2 18sx sikit...sikit jer tau...)

Misteri Apa Yang Ada DiBukit Hantu?Lihat!!

Wahai Lelaki Bernama Suami...Bacalah!!