Apa Kaitan Misteri Christine Palace Dan Villa Nabilla

Rasanya masih belum reda lagi kisah misteri Villa Nabila ni biarpun orang yg hilang telah ditemui...ppsstt....dengan kekasihnya..sah ..budak  ni memang menyusahkan...bukan ibubapa malah seluruh rakyat Malaysia kecoh..

Namun seperti yang diketahui umum,,villa tersebut tetap menyimpan seribu misteri...Jom kita baca serba sedikit tentang misteri villa tersebut.


Untold History : Hantu Christine Palace


Bile sorang mamat tanye aku soalan ni:




HANTU DI JB


Zaman dulu2.. kawan aku Ajis ni kerjanya mencari hantu pada malam minggu.  Ali Karat pulak, menjadi hantu kalau malam minggu. Aku pulak, aku cari orang yang jadi hantu malam minggu lepas pegi jahanam.

So.. basically, takde ceruk celah mane yang aku tak pernah pegi kt JB.. semua kitorang dah redah.. daripada Christine Palace, Bukit Alip, Straits View belakang, rumah Doktor, Wadi Hana, Basement Menara CitiBank.. sampai kan ke tengah Kubur Mahmoodiah pun kitorang penah lepak malam2.

Tradisi ni disambung zaman berzaman sampaikan budak-budak baru nak up pun ikut tradisi karut kitorang sampai sekarang. 


CHRISTINE PLACE

Tempat ni best. Greenery. Fresh lung.

Depat tepi Lido, kt depan tu ade satu kerusi batu.. betul2 mengadap jetti lama. 

Ajis member aku tu penah masuk with few other friends.. tapi mcm orang cakap lah.. hantu tak kacau hantu..

Aku pun penah lepak depan Villa ni.. sampaikan satu tahap nak pegi kencing pun panjat pagar (Pagar batu tapi ade jeriji besi yang dah berlubang) nak kencing kt dalam.. xde ape2 pun.. sihat sampai sekarang...

So.. what really happen there???

MAINSTREAM BELIEVE

Banyak blog yg menceritekan kisah Christine Place ni.. antaranya:



Out of 2 million orang johor.. 1.998 million percaye salah satu cerite diatas.. while balance nye langsung tak percaye.

Ape pulak aku pecaye??? Ini versi aku sorang.. korang tak pernah dengar sape2 cakap even atuk2 korang :


THE REAL CHRISTINE PALACE

Ajis x penah jumpe hantu disitu, so as me. So.. what really happen there despite ade banyak version keseraman Christine Place itu???

"Christine Place" ade 3 tempat di bandar JB.:

1.  Terletak ditepi Pantai Lido
2.  Terletak di Jln. Yahya Awal
3.  Terletak di depan Balai Polis Depoh


So.. yang mane yang berhantu?? can you be specific??

SEBAB..

Kalau ko cakap Christine Place No. 1 tu.. TAKDE ORANG kene bunuh kt situ.. sebab :



Bank merampas harta Dato' Yap Sing Hock, Director Lien Ho pada tahun 1986, sejak tu.. "Christine Place" tu terbiar...

Itu semua harta Dato' Yap Sing Hock yang punye. 

"Christine" pulak.. name anak kesayangan Dato' Yap Sing Hock yang bernama "Christine Yap Tse Yeeng"



Itu cerite sebenar. TAKDE ORANG kene bunuh and rumah tu ditinggal kan lepas bank sita harta Dato' Yap Sing Hock.. ko bace statement atas tu balik sure korang ketawa.. mcmane boleh keluar 5 versi orang kene bunuh pun aku tak tau.

2.  Christine Place Jln. Yahya Awal

Yang ni aku tak de rekod.

3.  Christine Place Jln Tebrau (Depan Depoh)

Yang ni.. hantu penah duduk kt situ..

Aku pernah pegi sane mase Balai Polis Trafic JB dipindahkan kt situ. Mase tu kecoh pasal x bayar saman Polis datang rumah tangkap.

So.. aku pegi dgn member aku Zaihan.. mase tu x silap aku cuti semester...

Lame sangat tunggu.. aku rase nak dekat 2 jam.. aku pun blah.. sebelum blah.. aku rembat cone polis yang banyak kt sane.. atas saranan En. Zaihan... balik rumah boleh buat roadblock sendiri, katenye. Aku ok je. Last2 saman x bayar, aku pulak buat roadblock sendiri.


So.. HANTU APE di Christine Place No. 3 ni???

Hantu Christine Place No. 3 ni amat power gile... bukan calang2 bomoh boleh tumpaskan dia.. and infact, dia tak pernah tumbang sepanjang hidup dia.. even lepas dia mati pun hantu ni disanjung tinggi...

Hantu ni ditakuti oleh British, Sukarno, Jepun dan Komunis...

Hantu ni ialah :


"Christine Place" no. 3 ni merupakan bekas rumah milik DATO' ONN JAAFAR.. dia hidup disitu bersama 32 orang anak buah dan adik beradiknya.. 



Much to say.. "Christine Place" ni banyak sejarah yang elok, bukan menakutkan seperti tanggapan orang.


TAPIIIIIIIIIIIIIIIIIIII....................

Ade satu plausible fact kt sejarah "Christine Place No. 1" yang berhantu ni berkait dengan Dato' Onn..

Walaupun diberitakan rumah "Christine Place No. 3" tu bekas rumah Dato' Onn dijalan Petrie.. cube ko tengok perbezaan rumah asal Dato' Onn dgn "Christine Place No. 3" :





Mungkin kah rumah yang sama???

                                   rupa asal villa Nabila sebelum diselaputi rimba

                                                foto terkini Villa Nabila
sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Suami Isteri...Kena Baca Ni..(Sorry..ada unsur2 18sx sikit...sikit jer tau...)

Bila Bersalin,Kena B***l Juga Ke?

Misteri Apa Yang Ada DiBukit Hantu?Lihat!!