Header Ads

Sultan Sulu Terlupa Sesuatu

loading...
Ya!!! Memang benar! Sejarah telah membuktikan Kesultanan Sulu pernah memerintah Sabah. Akan tetapi lelaki yang mendakwa dirinya sekarang adalah Sultan Sulu & Borneo Utara iaitu "Sultan" Jamalul Kiram terlupa sesuatu, "baginda" atau dia mungkin terlupa pada tahun 1878, datuknya sendiri telah mengadakan perjanjian dengan Syarikat Borneo Utara British (SBUB) dan akhirnya bersetuju untuk "menyewakan" negeri Sabah (Borneo Utara) kepada SBUB dan akhirnya menyerahkannya kepada British (Sebelum pembentukan Malaysia).


Yang menariknya, apakah yang Sultan Sulu lakukan ketika Sabah dijajah oleh Jepun? Jika benar "Baginda" mempunyai hak di Sabah, adakah "baginda" pernah menghantar "Tentera Diraja Sultan Sulu" untuk membebaskan Sabah? (Seperti yang berlaku di Lahad Datu sekarang) Jawapannya TIDAK!!! Malah sebelum Malaysia ditubuhkan pada 16 September 1963. 


Sultan Sulu ketika itu iaitu Sultan Muhammad Esmail E. Kiram I sendiri telah menyerahkan 'hak' pemerintahan baginda di Borneo Utara kepada Filipina yang ditadbir Presiden Macapagal pada 12 September 1962 untuk menghalang pembentukan Malaysia.

 Ini secara tidak langsung menunjukkan Sultan Sulu ketika itu "tidak serius" dan bersikap "lepas tangan" dan akhirnya pada 1989 kerajaan Filipina telah mengugurkan tuntutan mereka keatas Sabah demi memperbaiki hubungan Diplomatik dengan Malaysia.

Malah sehingga sekarang, Kerajaan Malaysia tetap & masih membayar Rm5300 kepada Sultan Sulu sebagai wang saguhati, tetapi "baginda" mendakwa wang saguhati tersebut tidak cukup kerana "baginda" berhak mendapat 50% wang hasil ekonomi Sabah.


 Mungkin "Baginda" belum sedar yang penduduk Sabah sekarang tidak pernah mengiktiraf "baginda" sebagai Sultan Borneo Utara lagi kerana Sabah sekarang adalah milik penduduk Sabah dan bukannya milik kesultanan Sulu lagi.

LIKE dan SHARE sejarah ini..

                           Malaysiakini
Loading...

6 ulasan:

 1. Baru nk bljr sejarah ni..

  BalasPadam
 2. Mungkin sultan ni sudah lupa rumah datuk nenek nya telah di serah pada org lain.....atau sengaja buat kacau...

  BalasPadam
 3. Manusia bila dah tahap umur mcmtu, mmng dah ingat2 lupa la akak yer..
  Perangai pun dah jadi pelik, nak mintak perhatian orang ramai la tu, haih, entah la.. kejadian kat Sabah ni betul2 diluar jangkaan kita.. terkejut pun hootoh xhilang lagi...

  BalasPadam
 4. @Ibu Lala
  hkhik..kiter dulu2 blajo sejarah bab Borneo..selalu blur...skrng ni baru paham..

  BalasPadam
 5. @makcikkantin
  hah..mmg sengaja buat kacau tu...dah tua..agaknya buang tebiat kot...nak mati...

  BalasPadam
 6. @HooToh TuDia
  nampak pada muka sultan sulu macam x sangka je gitu rhopernya orangnya...

  haish...talam 2 muka

  BalasPadam

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.