Header Ads

Bila Bersalin,Kena B***l Juga Ke?

loading...

Assalamualaikum semua,

Saya bukak thread ini untuk berkongsi pengalaman dan juga untuk puan-puan berkongsi pengalaman semasa bersalin. Semoga perkongsian kita dapat memberi manfaat kepada bakal2 ibu.

Saya dan suami kerja sebagai warden penjara, kami sama2 bertugas di penjara sandakan, sabah. Semasa bersalin anak sulung tahun 2005, saya pun ke hospital kerajaan lah, sebab tak de pengalaman dan lagipun kerja kerajaan dapat free, tak payah bayar.

sampai sahaja saya di luar wad bersalin, saya ditolak ke dalam dewan bersalin di atas kerusi roda oleh nurse, suami tak dibenarkan masuk.

sebaik sahaja melepasi satu pintu yang menutup dewan tersebut dgn bilik di luarnya...masya Allah! ada 4 deretan katil sepanjang dewan dan saya anggarkan ada dalam 50-60 mak2 buyung sedang menunggu bersalin dan mereka semuanya bertelanjang bulat tanpa seurat benang di badan!

saya tanyakan nurse muda yang menolak saya ke katil yg kosong, "kena telanjang jugak ke?"...dia jawab memang prosedur kat situ...

saya disuruh berbaring atas katil dan datang seorang matron bersama nurse lain, tanggalkan habis semua pakaian!

lepas itu dipasang monitor baby pd perut dan monitor nadi pd lengan. kemudian nurse suruh kangkang untuk check bukaan.

saya meminta kain untuk menutup bahagian atas badan terutamanya t*t*k..tapi jawapan yg diberi sgt menyakitkan hati

"masa buat tak malu, masa beranak nak malu-malu pulak! semua orang telanjang, bukan awak seorang!"

suasana di dalam dewan bersalin tu bolehlah diumpakan seperti pasar lambak! rasanya elok ditukar nama dr dewan bersalin kpd dewan telanjang!

sudahlah begitu, doktor2nya yang bertugas lebih ramai lelaki, doktor wanita cuma seorang dua...ditambah pulak doktor2 pelatih lelaki yg bujang2 dan muda2 belaka!

tiada tirai langsung dalam dewan tersebut. ibu2 yang menunggu bersalin dapat melihat rakan2 di katil2 lain bersalin!

apabila saya melihat doktor2 pelatih lelaki sedang mengerumuni mak2 buyung yg lain, terdetik dlm hati "habislah aku! lepas ni mesti diaorang jadikan tubuh aku bahan tontonan pulak!"

dah la selama ini saya menjaga aurat, bertudung litup, tiba2 habis semuanya nak didedahkan kepada lelaki lain, dan bukan seorang, ramai pulak tu!

akhirnya apabila kumpulan doktor2 tadi menghampiri katil2 berdekatan katil saya, saya pun ambil kedua2 tapak tangan dan menutup kedua2 belah t*t*k saya terutamanya utk menutup p*t*ng t*t*k

Masa yang sy geruni akhirnya tiba! Kumpulan doktor tadi (7-8 orang doktor pelatih lelaki dan seorang doktor betul) mengerumuni katil saya. Matron yang garang yang menemani kumpulan doktor tadi menengking saya “tepi tangan awak tu! Doktor nak periksa!” suaranya yang garang memenuhi seluruh dewan tersebut

Disebabkan takut dan malu ditengking, saya ketepikan tangan saya, maka tersembul lah gunung kinabalu saya…kedua2 buah rahsia yg sebelum ini hanya menjadi tatapan sang suami! Para doktor pun memulakan pemeriksaan bukaan dgn seluk menyeluk….dan disebabkan saya menjadi subjek pembelajaran, maka setiap seorang doktor pelatih practice menyeluk! Saya perhatikan ada seorang doktor muda tersebut yg matanya asyik memandang t*t*k saya!

Selesai pemeriksaan faraj, perut juga diperiksa oleh setiap doktor…dan akhir sekali doktor yg mengajar tadi memberitahu doktor2 pelatihnya….”sekarang saya akan tunjuk cara2 memeriksa payudara utk mencari ketulan…” doktor tersebut ialah seorang Singh, sudahlah tangannya besar, berbulu pulak tu…

Beliau pun menekan2 kedua2 belah t*t*k saya bermula dr kawasan ketiak sehingga ke p*t*ng t*t*k. Kedua2 tapak tangan digunakan. Kebetulan saya ada ketulan kecil di t*t*k kiri sejak belum kahwin lg, sangat kecil ketulannya. Selesai doktor tadi memeriksa…giliran pelajar2nya pulak!
Tak tergambar malunya saya ketika itu…..sudahlah bertelanjang bogel….ditonton ramai lelaki, ditekan2 t*t*k dan disentuh p*t*ng, diseluk faraj..….matron yang bengis tu pulak hanya tersenyum sinis bersama2 beberapa orang nurse yg lalu lalang….

Selesai saya dijadikan subjek kajian…kumpulan doktor tadi memeriksa ibu2 lain pulak! Saya masuk ke dewan tersebut jam 11 pg dan akhirnya hanya bersalin pd 6.10 ptg, bayangkan berapa jam lamanya saya berada dalam keadaan bertelanjang bulat! Doktor pelatih lelaki menyambut baby saya dgn diajar oleh doktor singh tadi dan disaksikan 3 orang doktor pelatih lelaki….

Selesai bersalin dan disorong ke wad post natal barulah kain hospital diberikan….barulah suami dibenarkan melawat masa waktu melawat…saya tidak menceritakan kepada suami hinggalah selepas pulang dari hospital….bagi ibu2 lain yg bukan Islam mungkin mereka tidak kisah dibogelkan…lagipun di Sabah ramai kaum2 bukan islam…tp bg kita yg biasa menutup aurat….dgn satu peristiwa sahaja habis semuanya….."

by anisahomar


p/s..mana ada tanpa seurat benang...pakai baju apa..hadoyy..hhmm..tapi akak pernah juga nampak prosedur begini...masa tu bersalin anak sulung...x reti apa-apa pun,terkebil2 perati orang katil sebelah...gerun pun ada..mujur time akak x sebegitu..biasa jer

boleh baca kat sini juga:http://akakdisebalikpintu.blogspot.com/2011/11/bersalin-sambil-berdiribagus-ke.html
Loading...

65 ulasan:

  1. Ya ALLAH! apa lah nak jadi kalau mcm ni... sy pun terasa malunya...

    BalasPadam
  2. Tak pernah tahu pula bersalin kena buka baju.....dah 3 kali bersalin cuma angkat kain jak cuma bidan suruh buka bra.....tapi baju dan kain tetap pakai.....

    BalasPadam
  3. x patut doktor buat macam tu...dibuatnya kita ni macam bahan eksperimen pulak...

    BalasPadam
  4. @Mia Kassim
    betul tu..masa akak bersalin dan lekat uri dulu x dela sampai bogel terus..masih pakai baju,biarpun kaki terpaksa diikatkan dipalang besi..
    tu pun cuma 3 orng doktor je yg kerjakan..biasa je...

    Kat sepital mana la tu

    BalasPadam
  5. @Faizul Osman
    hhmm..rasanya kalo kaum2 bapa lihat prosedur mcm ni mau pitam dibuatnya

    BalasPadam
  6. Kesian. Malu nya. Allah aje yg tahu

    BalasPadam
  7. @Mak Wardah
    tak leh nak bayangkan Mak..kesian dia

    BalasPadam
  8. Astaghfirullah..tak pernah pulak terjadi..bahagian atas ditutup biasanya kan..

    BalasPadam
  9. hospital mana tu?... kalau betul berlaku buat la surat aduan... hantar kepada pihak hospital... tak lupa kementerian kesihatan sekali...

    setahu saya mmg kita tak dibenarkan pakai baju biasa (t-shirt)... tapi pihak hospital akan bagi 'baju mereka' semasa prosedur...
    kalau ini kisah benar - mmg malang la ibu tersebut...
    tapi kalau fitnah - sendiri tanggung la...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul Jgn buat cerita Fitnah namanya

      Padam
    2. Law betul kisah ni Wat report

      Padam
  10. @ejaMaria
    itu yang terbaik,buat aduan,kita ada tempat untuk mengadu yang sepatutnya..jangan dibiarkan ,takut yang lain pula terkena

    BalasPadam
  11. alhamdulillah setakat saya dah bersalin 3 org anak nih, x penah jgk diminta telanjang. semuanya berbaju, bila time bersalin tu, ditutup dengan satu selimut kecil, doktor pun semua perempuan, yang doktor lelaki cuma tggu kat luar bersihkan baby ataupun tggu kat operation theatre. kita bleh decide nak doc pempuan @ lelaki. itu hak kita.

    BalasPadam
  12. Alhamdulillah, setakat dah bersalin 3 orang anak nih tak penah lagi diminta telanjang bulat mcm tu. itu bleh disaman tu.. waktu saya bersalin dulu, semua ada bilik sendiri, tak nmpk satu sama lain, dgr suara jer lah. doc saya pun pmpuan, masa bersalin . diorang tutup dgn selimut kecil, baju pun spital punya, bra tu mmg lah kna bukak. yang doc lelaki lak, tggu kat luar, bersihkan baby @ tggu kat operation theatre je. x pnh lagi dpt doc lelaki...

    BalasPadam
  13. @MAMA HannahHakimHayfa
    kalau ikutkan gitulah prosedur yg sepatutnya...saya lak semua doktor yg sambut baby adalah doktor lelaki..tapi semuanya ok jer

    BalasPadam
  14. quote"p/s..mana ada tanpa seurat benang...pakai baju apa..hadoyy..hhmm..tapi akak pernah juga nampak prosedur begini...masa tu bersalin anak sulung...x reti apa-apa pun,terkebil2 perati orang katil sebelah...gerun pun ada..mujur time akak x sebegitu..biasa jer"

    orang sebelah akak kena bogel ke? kenapa?

    BalasPadam
  15. @taukeh
    hahha..soklan ko buat akak gelak guling2 la,orng sebelah akak tu orng Vietnam,x paham B.M..orng suh bukak kain,dia bukan kain baju..semua misi2 duk pakat gelak..

    BalasPadam
  16. habis tu misi suruh dia pakai baju tak? tp cerita kena telanjang bogel time bersalin ni sy pernah dengar tahun 90an dulu....skrg mungkin dah elok.....

    BalasPadam
  17. @taukeh
    haha..mestilah misi suh pakai balik baju tu,tapi mmg dia spesis tak paham BM...terkebil2 sambil bogel..akak yg tgh sakit masa tu pun gelak sama,terus hilang sakit...

    ingat lagi misi2 duk pakat gelak2 sambil kata..."bulat getel"..:)

    BalasPadam
  18. sy tak terkejut baca cerita ni sebab dh banyak kali dengar cerita kena telanjang masa di labor room tp masa thn2 90an dan 80an dulu....mungkin di sabah masih belum improve...satu lagi bnyk juga cerita bersalin caesar kena bogel masa epidural...sebenarnya semua ini atas usaha nurse2 nak jaga maruah ibu2....

    kesudahannya minah vietnam tu pakai balik tak baju dia? ada doktor lelaki nampak tak dia tgh bulat getel tu? hihi

    BalasPadam
  19. @taukeh
    akak bersalin anak no 2 di hospital Tambunan,Sabah..tahun 1990..ok jer w/pun anjing kulor masuk dlm sepital macam anak kucing

    ttg orng vietnam tu,x de pulak doc masa tu,kira nasib baik la..last2 misi panggil aki dia masuk..handle bini dia...hihi..mcm2 a ko ni tokey...:))

    BalasPadam
  20. Buat surat hantar kt kementerian.. Biar diorang buka mata pergi siasat. Negara islam apa kalau kt hospital buat mcm tu? Yg aku tau, kalau negara islam pesakit wanita kena doktor wanita yg check. Jangan biar maruah dan agama kita dipijak-pijak.

    BalasPadam
  21. Malu memang teramat malu kalau terpaksa membuat tayangan percuma di depan lelaki selain suami.

    pengalaman bersalin di HKL tahun 1994 masih segar dalam ingatan, masuk je Labor Room terperanjat bila nurse suruh bertelanjang....

    dalam tu ada dalam 10-11 orang ibu2 yang hendak bersalin...sebelah katil saya ustazah sekolah rendah, sepanjang masa mengucap je ustazah tu, malu kata dia, tak sangka dorang suruh buat mcm nih..bertelanjang yer samalah dengan saya jugak bertelanjang bulat...

    doktor pulak muda2 belaka, majoriti doktor lelaki india dan singh...first time terpaksa bertelanjang bogey depan lelaki lain selain suami.....
    lepas tu serik tak pergi dah bersalin di hospital kerajaan, sanggup keluar duit ke swasta, sekurang-kurangnya bahagian yg perlu sahaja dibuka....

    BalasPadam
    Balasan
    1. pengalaman bersalin berbogel tak ernah lagi sy rasa cuma pernah lihat bila ada orng sebelah yg berbogel bila bersalin semata2 tak paham arahan nurse...kesian mmg kesian,namun bila tgh sakit begitu mgkin dia dah x pikir apa dah,janji baby cepat keluar,tapi rasanya skrng ni dah x ada dah agaknya

      Padam
    2. Bnda tu diaggap biase kak..tp dri segi hukum syarak..doktor yg melihat aurat prmpuan tu berdosa kak..dy mybe xmndalami sgt bab2 agma,mas bkn dikategorikan sbgai ngara yg darurat..bnyk lg doktor prmpuan yg ad.

      Padam
    3. Kalau tak darurat sepatutnya kita punya masa yang panjang untuk train doktor dan nurse perempuan. Saya dari Brunei tapi menetap di Penang. Di sana, semua yang berkaitan dengan orang bersalin semua diuruskan oleh doktor dan nurse perempuan, samada hospital kerajaan dan swasta. Kalau kata sini tak ramai perempuan, sana lagi la tak ramai. Penduduk tak sampai setengah juta pun. Kenapa boleh sahaja train. Penduduk Malaysia 30 juta kot. Kalau betul-betul faham hukum syarak takde alasan untuk tidak boleh memulakan perkara ni.

      Padam
    4. Salam kak. Saya nak share sikitlah. Saya sedar ramai yang tak puas hati bahagian aurat seperti payudara dan vagina dicek doktor lelaki. Cuma saya sebagai lelaki lagi takut nak pergi hospital berbanding perempuan. Kenapa agaknya??? Ini kerana aurat lelaki lagi teruk terdedah berbanding perempuan kerana ramai petugas hospital/klinik ialah PEREMPUAN. Bayangkan yang tolong basuh berak dan cuci ko@# lelaki nurse perempuan yang buat. Lagi malang yang terlantar kat ICU. Puan ingat petugas lelaki ke yang tolong uruskan pesakit??? Tak ramai. Kesian kak kat kami lelaki ni... Bayangkan berapa ramai pesakit lelaki terbaring di ICU dan ditonton seluruh tubuh dan 'diraba' oleh nurse perempuan.

      Bukan nak kata tapi Itulah 'kelebihan' perempuan di bidang perubatan. Buat apa pun orang tak bising.Kalau diorang nak buat jahat siapa tahu. Kena pula lelaki kacak, nurse pun boleh terangsang. Takut ini dijadikan peluang mereka ambil kesempatan. Nampak kat luar melakukan tanggungjawab, tapi dalam hati mungkin rasa bertuah berpeluang 'menguruskan' tubuh lelaki kacak. Dapat pegang sana-sini.

      Kalau dibuat perbandingan petugas lelaki (jururawat atau doctor) atau petugas wanita yang tengok atau urus bahagian sulit pesakit berlainan jantina, saya rasa jururawat wanita lagi banyak tengok lelaki punya ko!@. Kena sunat ada jururawat wanita, kena bedah, sumbat salur kencing dan cuci seluruh badan sakit pesakit (pericare)semuanya perempuan buat. Ada pesakit lelaki yang tegang pada bahagian sulit apabila dipegang. Tidakkah ini menimbulkan nafsu syahwat pada nurse wanita. Kena pula yang saiz besar, tegang pula tu. Malah yang terpancut pun ada kerana terlampau ereksi ketika dipegang. Tapi tiada siapa peduli. Pendek kata tugas nurse memang ‘advance’ dari segala segi. Sampai tiada batasan. Lagi hebat dari doctor. Semua tempat boleh tengok berbanding doctor yang cek bahagian sakit saja.

      Lelaki pun nak tutup aurat tapi kalau semua tugas jururawat wanita yang buat, macamana nak jaga maruah diri. Memang saya pernah dengar cite banyak nurse wanita yang terangsang ketika menguruskan bahagian sulit lelaki. Kadang-kadang terfikir kenapa saya datang ke hospital banyak nurse wanita yang saya jumpa semua muka happy2 gembira riang ria, tersenyum lebar. Entah apa yang telah mereka ‘buat’. Ini adalah situasi sebenar bukan rekaan.

      Saya tak ada niat untuk memburukkan nurse. Saya sangat menghormati nurse. Cuma lakukanlah sesuatu supaya pesakit lelaki dapat menjaga kehormatan diri. Saya ada terfikir nurse wanita ni manusia, dan benda yang menaikkan syahwat ni cubalah dielakkan. Perbanyakkan nurse lelaki. Semua tubuh pesakit lelaki perempuan nak pegang... Tak elok rasanya. KASIHAN pesakit lelaki kat hospital. Bataskanlah sikit kerja nurse untuk bahagian tertentu. Muka cantik, comel2, putih gebu kerja asyik pegang bahagian itu. Aduhai……

      So sekiranya aurat terdedah kerana darurat, jgnlah bersedih sangat. Kami lelaki lagi malang. Ini semua ujian ALLAH. Maruah diri tercalar dan dimalukan itu ujian dunia. Akan ada balasan baik, Insyallah. Kat akhirat cuba minta kat ALLAH buat balik macamana puan diperlakukan di dunia oleh orang atau doktor tersebut. Allah kan Maha Adil.

      Kepada lelaki yang pernah 'terkena' dengan nurse wanita samada dijadikan 'tontonan atau dipegang' atas sebab darurat,di akhirat nanti minta kat Allah jadikan nurse itu bidadari syurga yang menjadi peneman anda. NIkmatilah dia seperti mana anda diperlakukan.

      Salam

      Padam
    5. Salam kak. Saya nak share sikitlah. Saya sedar ramai yang tak puas hati bahagian aurat seperti payudara dan vagina dicek doktor lelaki. Cuma saya sebagai lelaki lagi takut nak pergi hospital berbanding perempuan. Kenapa agaknya??? Ini kerana aurat lelaki lagi teruk terdedah berbanding perempuan kerana ramai petugas hospital/klinik ialah PEREMPUAN. Bayangkan yang tolong basuh berak dan cuci ko@# lelaki nurse perempuan yang buat. Lagi malang yang terlantar kat ICU. Puan ingat petugas lelaki ke yang tolong uruskan pesakit??? Tak ramai. Kesian kak kat kami lelaki ni... Bayangkan berapa ramai pesakit lelaki terbaring di ICU dan ditonton seluruh tubuh dan 'diraba' oleh nurse perempuan.

      Bukan nak kata tapi Itulah 'kelebihan' perempuan di bidang perubatan. Buat apa pun orang tak bising.Kalau diorang nak buat jahat siapa tahu. Kena pula lelaki kacak, nurse pun boleh terangsang. Takut ini dijadikan peluang mereka ambil kesempatan. Nampak kat luar melakukan tanggungjawab, tapi dalam hati mungkin rasa bertuah berpeluang 'menguruskan' tubuh lelaki kacak. Dapat pegang sana-sini.

      Kalau dibuat perbandingan petugas lelaki (jururawat atau doctor) atau petugas wanita yang tengok atau urus bahagian sulit pesakit berlainan jantina, saya rasa jururawat wanita lagi banyak tengok lelaki punya ko!@. Kena sunat ada jururawat wanita, kena bedah, sumbat salur kencing dan cuci seluruh badan sakit pesakit (pericare)semuanya perempuan buat. Ada pesakit lelaki yang tegang pada bahagian sulit apabila dipegang. Tidakkah ini menimbulkan nafsu syahwat pada nurse wanita. Kena pula yang saiz besar, tegang pula tu. Malah yang terpancut pun ada kerana terlampau ereksi ketika dipegang. Tapi tiada siapa peduli. Pendek kata tugas nurse memang ‘advance’ dari segala segi. Sampai tiada batasan. Lagi hebat dari doctor. Semua tempat boleh tengok berbanding doctor yang cek bahagian sakit saja.

      Lelaki pun nak tutup aurat tapi kalau semua tugas jururawat wanita yang buat, macamana nak jaga maruah diri. Memang saya pernah dengar cite banyak nurse wanita yang terangsang ketika menguruskan bahagian sulit lelaki. Kadang-kadang terfikir kenapa saya datang ke hospital banyak nurse wanita yang saya jumpa semua muka happy2 gembira riang ria, tersenyum lebar. Entah apa yang telah mereka ‘buat’. Ini adalah situasi sebenar bukan rekaan.

      Saya tak ada niat untuk memburukkan nurse. Saya sangat menghormati nurse. Cuma lakukanlah sesuatu supaya pesakit lelaki dapat menjaga kehormatan diri. Saya ada terfikir nurse wanita ni manusia, dan benda yang menaikkan syahwat ni cubalah dielakkan. Perbanyakkan nurse lelaki. Semua tubuh pesakit lelaki perempuan nak pegang... Tak elok rasanya. KASIHAN pesakit lelaki kat hospital. Bataskanlah sikit kerja nurse untuk bahagian tertentu. Muka cantik, comel2, putih gebu kerja asyik pegang bahagian itu. Aduhai……

      So sekiranya aurat terdedah kerana darurat, jgnlah bersedih sangat. Kami lelaki lagi malang. Ini semua ujian ALLAH. Maruah diri tercalar dan dimalukan itu ujian dunia. Akan ada balasan baik, Insyallah. Kat akhirat cuba minta kat ALLAH buat balik macamana puan diperlakukan di dunia oleh orang atau doktor tersebut. Allah kan Maha Adil.

      Kepada lelaki yang pernah 'terkena' dengan nurse wanita samada dijadikan 'tontonan atau dipegang' atas sebab darurat,di akhirat nanti minta kat Allah jadikan nurse itu bidadari syurga yang menjadi peneman anda. NIkmatilah dia seperti mana anda diperlakukan.

      Salam

      Padam
    6. Salam kak. Saya nak share sikitlah. Saya sedar ramai yang tak puas hati bahagian aurat seperti payudara dan vagina dicek doktor lelaki. Cuma saya sebagai lelaki lagi takut nak pergi hospital berbanding perempuan. Kenapa agaknya??? Ini kerana aurat lelaki lagi teruk terdedah berbanding perempuan kerana ramai petugas hospital/klinik ialah PEREMPUAN. Bayangkan yang tolong basuh berak dan cuci ko@# lelaki nurse perempuan yang buat. Lagi malang yang terlantar kat ICU. Puan ingat petugas lelaki ke yang tolong uruskan pesakit??? Tak ramai. Kesian kak kat kami lelaki ni... Bayangkan berapa ramai pesakit lelaki terbaring di ICU dan ditonton seluruh tubuh dan 'diraba' oleh nurse perempuan.

      Bukan nak kata tapi Itulah 'kelebihan' perempuan di bidang perubatan. Buat apa pun orang tak bising.Kalau diorang nak buat jahat siapa tahu. Kena pula lelaki kacak, nurse pun boleh terangsang. Takut ini dijadikan peluang mereka ambil kesempatan. Nampak kat luar melakukan tanggungjawab, tapi dalam hati mungkin rasa bertuah berpeluang 'menguruskan' tubuh lelaki kacak. Dapat pegang sana-sini.

      Kalau dibuat perbandingan petugas lelaki (jururawat atau doctor) atau petugas wanita yang tengok atau urus bahagian sulit pesakit berlainan jantina, saya rasa jururawat wanita lagi banyak tengok lelaki punya ko!@. Kena sunat ada jururawat wanita, kena bedah, sumbat salur kencing dan cuci seluruh badan sakit pesakit (pericare)semuanya perempuan buat. Ada pesakit lelaki yang tegang pada bahagian sulit apabila dipegang. Tidakkah ini menimbulkan nafsu syahwat pada nurse wanita. Kena pula yang saiz besar, tegang pula tu. Malah yang terpancut pun ada kerana terlampau ereksi ketika dipegang. Tapi tiada siapa peduli. Pendek kata tugas nurse memang ‘advance’ dari segala segi. Sampai tiada batasan. Lagi hebat dari doctor. Semua tempat boleh tengok berbanding doctor yang cek bahagian sakit saja.

      Lelaki pun nak tutup aurat tapi kalau semua tugas jururawat wanita yang buat, macamana nak jaga maruah diri. Memang saya pernah dengar cite banyak nurse wanita yang terangsang ketika menguruskan bahagian sulit lelaki. Kadang-kadang terfikir kenapa saya datang ke hospital banyak nurse wanita yang saya jumpa semua muka happy2 gembira riang ria, tersenyum lebar. Entah apa yang telah mereka ‘buat’. Ini adalah situasi sebenar bukan rekaan.

      Saya tak ada niat untuk memburukkan nurse. Saya sangat menghormati nurse. Cuma lakukanlah sesuatu supaya pesakit lelaki dapat menjaga kehormatan diri. Saya ada terfikir nurse wanita ni manusia, dan benda yang menaikkan syahwat ni cubalah dielakkan. Perbanyakkan nurse lelaki. Semua tubuh pesakit lelaki perempuan nak pegang... Tak elok rasanya. KASIHAN pesakit lelaki kat hospital. Bataskanlah sikit kerja nurse untuk bahagian tertentu. Muka cantik, comel2, putih gebu kerja asyik pegang bahagian itu. Aduhai……

      So sekiranya aurat terdedah kerana darurat, jgnlah bersedih sangat. Kami lelaki lagi malang. Ini semua ujian ALLAH. Maruah diri tercalar dan dimalukan itu ujian dunia. Akan ada balasan baik, Insyallah. Kat akhirat cuba minta kat ALLAH buat balik macamana puan diperlakukan di dunia oleh orang atau doktor tersebut. Allah kan Maha Adil.

      Kepada lelaki yang pernah 'terkena' dengan nurse wanita samada dijadikan 'tontonan atau dipegang' atas sebab darurat,di akhirat nanti minta kat Allah jadikan nurse itu bidadari syurga yang menjadi peneman anda. NIkmatilah dia seperti mana anda diperlakukan.

      Salam

      Padam
  22. skrg ni mmg dah takde bogel semua, rasanya sejak tahun 2000 ke atas dah tak de dah....kalau ada sesiapa pernah bersalin di HKL tahun2 90an boleh lah kongsi pengalaman di sini.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye betul...dah x de bersalin bogel dah sekarang,kalau ada jugak tak tahulah..

      Padam
  23. ya betul kata pn hazratie, sebab kawan saya bersalin tahun 2003 dapat kain tutup buah dada, tapi bahagian lain terdedah jugak le....

    cuma dengar cerita kalau bersalin cesar, kena bukak sekejap sebelum kain ditutup...takde pengalaman bersalin cesar.....

    zaman saya bersalin 90an kain nak tutup buah dada pun nurse tanggalkan...bila saya cakap "malulah misi"...dia jawap orang2 lain dalam labor room tu pun telanjang jugak, bukan saya sorang....lagipun katanya doktor dah biasa tengok hari-hari...dah mangli....

    doktor mungkin dah mangli...tapi kita ni yang malu...suami saya berasa kesal dan dayus sebab membiarkan isterinya bertelanjang bulat di hadapan doktor2 lelaki....

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau ianya benar2 berlaku memang memalukan bagi kita kaum wanita,sepatutnya perkara tidak berlaku..kalau berlaku pada zaman ini rasanya ramai yang bawa kes begini kemahkamah...mungkin juga pada zaman kita bersalin dulu kita x berapa nak celik undang2...buta kayu

      Padam
  24. @pakchaq
    khayalan seks??rasanya tidak,saya sendiri pernah mengalaminya suatu ketika dulu

    BalasPadam
  25. Mungkin berlaku di sesetengah hospital... ada gak dengar-dengar cerita kebanyakannya berlaku di hospital daerah... atau hospital yang berkepadatan tinggi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. dulu2 memang ada berlaku sebegini,tapi sekarang x tahu la masih lagi berlaku...x pulak terdengar

      Padam
  26. 2005? Sy bersalin thn yg sana d hospital tu... dewan bersalin memuatkan 50 org mak2 buyung cuma penipu... bilik bersalin hanya 4 katil pd masa itu dan tidak mungkin memuatkan mak2 buyung sebanyak itu... klu iya pun nak memalukan hospital gov... fikir2 la ya... ingat dosa fitnah lg besar taw!

    BalasPadam
  27. Penipu! Dosa fitnah lg besar taw! Sy bersalin di hospital yg sama pd thn yg sama, bilik bersalin (bukan dewan ya) hanya memuatkan 4 katil sahaja dan tidak mungkin memuatkan 50 org mak2 buyung pd masa itu! Telanjang? Nampak tetek? Astagfirullah. .. tidak pernah! Btw thn itu juga tidak ada Pegawai Perubatan Siswazah yg wujud. Cuma Pegawai Perubatan yg terlatih sahaja ok. Jgn sebarkan fitnah sebegini... ingat2 la dosa... beranak di hospital gov kena guna GL bukan free taw... GL ttp byr ah...

    BalasPadam
  28. 2005? Sy bersalin thn yg sana d hospital tu... dewan bersalin memuatkan 50 org mak2 buyung cuma penipu... bilik bersalin hanya 4 katil pd masa itu dan tidak mungkin memuatkan mak2 buyung sebanyak itu... klu iya pun nak memalukan hospital gov... fikir2 la ya... ingat dosa fitnah lg besar taw!

    BalasPadam
  29. Hmm,.tak pnh dgr ibu2 yg nak b'salin dibogelkan,privacy dan kerahsiaan kesihatan ibu dijaga,kita sbagai pesakit ada hak utk memilih dan mereka tak boleh memaksa kita,sekiranya perkhidmatan yg diberikan tak memuaskan boleh buat aduan,.

    BalasPadam
  30. dulu2 mungkin ye,,,tapi sekarang dah tak dengar lagi dah...perkara dah lama kot

    BalasPadam
  31. sebagai anak dara..ngeri bila baca..ni buat takut nak kawen ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kawen ngn saya, saya sanggup bayar mahal untuk mendapatkan team medical perempuan khas untuk kamu... sbb saya pon x nk lelaki lain tengok isteri saya!!

      Padam
  32. nk brsalin kn??? tp npe nk kna check t*t*k...pe kna mngena ngn nk lahirkn bayi....klo dh brsalin lain la sbb nk susukn baby...pelik!!!

    BalasPadam
  33. nk brsalin kn??? tp npe nk kna check t*t*k...pe kna mngena ngn nk lahirkn bayi....klo dh brsalin lain la sbb nk susukn baby...pelik!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. x pelik..mmg dah sifat orng pompuan malu..jadi benda2 mcm ni mmg memalukan

      Padam
  34. mcm binatang je keje diorang ni,dah tak mcm manusia plak hidup ni,setiap manusia ada hak tidak diperlakukan sebegitu hina

    BalasPadam
  35. nagara mundur pun tak layan patient mcm binatang mcm ni,kat hospital mane ni,diorang tak berhak memperlakukan tubuh bdn orng lain sesuka hati,org nak bersalin bukan jadi bahan,blue filem punya org layaklah sebab tu dah keje diorang

    BalasPadam
  36. mcm binatang je keje diorang ni,dah tak mcm manusia plak hidup ni,setiap manusia ada hak tidak diperlakukan sebegitu hina

    BalasPadam
  37. Klu btul la doc wat gitu memang doc plak yg masuk icu

    BalasPadam
  38. Klu cm2 la doc buat memang la doc plak yg masuk icu

    BalasPadam
  39. kita kena kuat ,jangan bagi mereka mainkan maruah kita,kerajaan kena buat ,wad salin untuk perempuan islam

    BalasPadam
  40. agak2x la juga buat cerita...mna da maternity kat hospital sandakan nie seteruk yg ko ckap!!..yg ko kata smpai 50-60 org telanjang bulat tue karut sangat2x!..smua ibu2x pkai baju bersalin la doh...kalau sal ena check oleh doc and pelatih tue mang betul la...bg pmpuan yg muslim mesti la malu d periksa bhgian dalam pakaian...tue myb boleh la d cadangan doc pmpuan utk ibu2x yg muslim....aku sbgai muslim sndiri x suka aurat bini ena tengok oleh lelaki lain....apa yg aku nak ckap ialah,,,jangan reka2x benda yg x betul....ibu2x smua dalm wad pkai baju bersalin.....blik utk bersalin cuma 4, n 4 lg utk yg pertama kali bersalin...yg ko ckap 50-60 bogel belaka tue wat pa???...jgn kelentong la,,aku penah keja kt hospital sandakn n au tau mna yg ko ckap betul,,n mna yg ko ckap salah...au sendiri ana jati sandakan....jn sebab ko bersalin kena periksa oleh doc lelaki,,,ko tambah2x cerita pla utk malukan hospital d sandakan!!!!!!!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. teringat satu kisah..26 tahun yang lalu..diwad bersalin ketika saya melahirkan anak sulung...seorang ibu sari Thailand yg x tahu langsung berbahasa Melayu...disuruh misi baring dan buka kain yg dipakainya...betul2 disebelah katil saya...tanpa ditutup tirai...saya pun tengah sakit waktu tu...

      sayang siibu tadi x paham..terus dibuka kain dan bajunya..juga depan saya...terkejut saya...semua misi yang ada gelak besar..saya pun senyum..pantas misi tadi suh pakai baju...ye la..bersalin pun anak sulung..satu apa pun x reti

      Padam
  41. bohong la crita ni..berdosa awak tabur fitnah dgn org2 yg tolong awak mengeluarkan anak awak tu. maternity hospital sandakan mana da seteruk ni..semua staff pun baik2 belaka..jururawat, Doktor, dan staff yg lain. bilik bersalin pun tidak la sesak seperti yang awak katakan 50-60 orang dalam satu bilik..bohong belaka. sbb seingat saya dalam 1 bilik terdapat 4 katil sahaja. cerita dibogelkan rasanya tidak masuk akal dan tidak logik langsung..sebab sepanjang saya trs diberikan pakaian khas (merah jambu) dan staff disana hanya membuka "part" tertentu dan bila perlu diperiksa sahaja. pemeriksaan payudara mmg dilakukan untuk menilai sekiranya terdapat masalah untuk menyusukan bayi yg bakal lahir. dan setiap kali sblm melakukan apa2 keatas saya mereka akan meminta kebenaran terlebih dahulu dan kerahsian saya sentiasa terpelihara sbb terdapat tirai yang sentiasa menutupi saya sepanjang pemeriksaan. tahun tu (2005) seingat saya belum ada pelatih pegawai perubatan (ho) disana. semasa saya berada disana, saya request agar Dr perempuan yg mengendalikan saya. Alhamdullilah..permintaan saya ditunaikan tanpa ada sebarang masalah. Untuk pengetahuan awak..saya melahirkan anak pada tahun 2004, 2005, 2009. saya tahu yang mana awak cakap betul dan mana satu bohong..tp setelah membaca cerita dongeng awak ternyata semuanya bohong..imaginasi awak semata - mata. walaupun saya tidak terlibat dalam cerita dongen awak ni..saya rasa amatlah tidak adil untuk mereka yang sentiasa membantu ibu2 bersalin disana.Diharap kepada yang membaca cerita dongeng "puan anisahomar" ni..jgn la terus memburukkan individu atau institusi2 yang terlibat sekiranya anda tidak pasti..jangan share dosa dgn "puan anisahomar" ni dengan kata2 keji dan tomahan2 yang tidak berasas anda. kepada individu2 yang pernah bersalin di wad bersalin sandakan..jom ceritakan la pengalaman anda pula.

    BalasPadam
    Balasan
    1. cerita ini dicerita kan oleh Anisah Omar..ada nama kat bawah entry tu..bukan saya,saya hanya copy saja...mungkin hanya pengalaman dia..mana tahu...saya juga hampir2 mengalami nasib yg sama...tapi tidakla seteruk penulis diatas..tapi kisah saya tu dah lama...26 tahun yang lalu...lama dah....

      Padam
    2. kelentong je lebih....apa yg ko dapat??? 1st time aku jumpa org bodoh reka cerita ne.....

      Padam
  42. ne kes penipu....agak2 la bogel beramai2....bodoh betol ko ne...

    BalasPadam
  43. ne kes penipu....agak2 la bogel beramai2....bodoh betol ko ne...

    BalasPadam
  44. bila dia tulis 50-60 mak buyung bertelanjang dalam bilik bersalin tu...aku dah mula sangsi dengan cerita ni....pandai betul buat citer...org yg x tahu apa apa dan pengalaman di hospital GH tentu percaya cerita2 begini....

    BalasPadam

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.