a blog full of free information

Pin It

Widgets

Masih ingat mengenai Pohon Rukuk, berita ini tersebar di tahun 90-an, . Diberitakan bahwa ada sebuah pohon yang menyerupai manusia dan sedang melakukan salah satu gerakan solat iaitu rukuk.

 Baru-baru ini ada seorang traveler asal Indonesia yang mengunjungi pohon ini, bernama Winda Nur Cahyo.





Pohon  ini ternyata berada di kawasan perkemahan Bengalee Scout Camp, tepatnya di Kota Nowra, New South Wales, Australia, sekitar 176 km atau 2,5 jam dari pusat Kota Sydney. Bila kita berniat mengunjungi tempat tersebut  mengarahkan GPS yang kita punya menuju 48 Bangalee Rd, Bangalee New South Wales 2541.

Keunikan dari Pohon ini bukan saja menyerupai manusia yang sedang rukuk tapi juga rukuk-nya mengahadap Kiblat, Subhanallah.


Mustahil sekali pohon ini direka kerana bentuknya yang benar-benar tidak mungkin untuk direka, alasannya iaitu:


Pohon tersebut terletak di Benua Australia yang penduduknya majoritinya bukan muslim,

Pohon tersebut sudah besar dan berumur, bukan pohon bonsai yang kecil berntuknya dan mudah dibentuk,

Pohon tersebut benar-benar mirip manusia yang sedang rukuk, lengkap dengan kepala dan tangan yang sedang bertumpu pada lutut,

Pohon tersebut “rukuk” menghadap Kiblat.

“Tidakkah kamu tahu bahwasanya Allah: kepada-Nya bertasbih apa yang di langit dan di bumi dan burung dengan mengembangkan sayapnya. Masing-masing telah mengetahui sembahyang dan tasbihnya, dan Allah Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan.” (QS. An Nuur : 41)

“Langit yang tujuh, bumi dan semua yang ada di dalamnya bertasbih kepada Allah. Dan tak ada suatu pun melainkan bertasbih dengan memuji-Nya, tetapi kamu sekalian tidak mengerti tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyantun lagi Maha Pengampun.” (QS. Al Israa’ : 44)

sumber foto : travel.detik.com

5 comments:

  1. begitulah kekuasaan Allah...sekiranya Ia mahu "qun faya qun" maka jadilah ia~

    ReplyDelete
  2. Subhanallah... Sungguh besar kekuasaanMu... Didepan mata kau tunjukkan ia...

    p/s : Pasal template tu saya pun dulu suke gak tukar2, cuba2 mcm2, maklumlah baru mula berbelog tapi akhirnya kekal dgn template skrg.

    ReplyDelete
  3. @krole
    bukti kebesaran Allah ada dimana2..

    ReplyDelete
  4. @Bin Muhammad
    rasanya saya dah melekat hati ngan template ni..jap..jap..nak tuko kaler background sket....lalalala

    ReplyDelete
  5. Sayang kurang sumber tulisannya ya Bu Hayati Harun,

    terima kasih

    ReplyDelete

jerit kat sini

 
Top