Header Ads

Pengawal Istana Buckingham Yang Lain Dari Yang Lain.Lihat!!

loading...
Kontroversi. "Bearskin Hat" ialah merupakan topi rasmi pengawal istana yang berkawal di Istana Buckingham, London. Topi Bearskin ini di hasilkan daripada kulit beruang hitam kanada dan bagi topi Bearskin pegawai atasan, ianya di buat menggunakan kulit beruang Coklat, Kanada.


Setiap tahun tukang pembuat topi Bearskin ini memerlukan sehingga 50 hingga 100 kulit beruang yang satunya bernilai £650 (RM 3,200) setiap satu.Berbalik kepada tajuk entri, seorang lelaki berumur 25 tahun Jatinderpal Singh Bhullar muncul sebagai individu pertama yang berkerja sebagai pengawal istana Buckingham tanpa memakai topi Bearskin.Sebaliknya Jatinderpal Singh Bhullar memilih untuk memakai turban iaitu penutup kepala bagi penganut Agama Sikh.


Pemakaian Turban ini dilihat juga sebagai pencetus kepada masalah kaum yang terjadi di Amerika Syarikat dalam tragedi serangan kuil Sikh di Wisconsin. 


Walaupun terdapat sedikit pertikaian berkenaan pemakaian Turban ini, Jatinderpal Singh Bhullar di benarkan untuk meneruskan pemakaian penutup kepala ini ketika sedang bertugas.Loading...

2 ulasan:

  1. sesuatu yang lain dari yang lain... tu sebab American terkujat tu Kak Tie... ^_^

    BalasPadam
  2. @Farah Waheda Wahid
    apa2 pun omputih kena terima hakikat...rakyat diorang dah berbilang bangsa dan agama dah sekarang...

    BalasPadam

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.