Seorang Gadis Naik Gila Di Twitter

Setiap laman sosial yang ditubuhkan ada kepentingan dan fungsinya yang tersendiri.

Seperti semua orang ketahui, contoh laman sosial seperti Twitter dan Facebook memudahkan untuk diri kita dan orang ramai berkongsi tentang sesuatu perkara atau ilmu pengetahun misalnya.



Di laman Twitter, mungkin digunakan oleh sesetengah orang untuk meluahkan perasaan atau perkara yang mereka alami setiap hari.

Atau paling tidak pun, aplikasi ‘Retweet’ dari orang lain (Following/Follower) boleh digunakan sekiranya kita ingin menyatakan sesuatu yang sama dengan mereka memandangkan jumlah huruf yang disediakan agak terbatas.

Tetapi, setiap kemudahan teknologi yang ada sering kali disalah gunakan oleh sesetengah pihak.

Sebagai contoh, seorang pengamal Twitter yang dijumpai di bawah.
Saya sendiri tidak tahu ingin cakap apa dengan bahasa dan tujuan dia membuat status seperti yang terkandung dalam twitternya.

Kata-kata yang digunakan oleh gadis itu bunyinya seperti marah dan benci.

Dari pemerhatian, gadis itu seperti marah kerana tulisan atau ayatnya telah disalin (Copy) oleh beberapa pengikutnya di Twitter hingga mencetuskan pergaduhan bahasa di alam maya itu.

Selain itu, gadis itu juga turut mengutuk dan mengeji bapanya sendiri dengan menggunakan perkataan kegemarannya iaitu ‘Khinzir’.

Bacalah dan lihatlah status gadis itu. Apa kata anda?

 Buukan berniat untuk memburukan peribadi gadis itu, tetapi, kalau bahasa yang digunakan lebih indah dan mesrakan lebih elok. Bahasakan budaya kita?

Fikir-fikirkan.




                                                kesian....muda2 lagi dah sakit jiwa budak ni..

Ulasan

  1. skrg ni ramai je org tweet tanpa berfikir tentang akibatnya.. [link blog saya di sini]

    BalasPadam
  2. malangnya, tweeter yg Cik tie paste tu saya tak nampak apa2!
    Walau bagsimana pun ,saya rasa tweeter sering disalah gunakan oleh kebanyakkan orang.
    saya ada akaun tweeter tapi tak pernah guna...

    BalasPadam
  3. ikut suka dia je.hehe

    p/s : tamplate unik cmni nak cari kat mana? xpernah tengok.huhu

    BalasPadam
  4. gila juga tu...hiiss nasib xfanatik sgt ngan tweet

    BalasPadam
  5. shoutbox belum upgrade lagi?hehe mmg automatik ubah semua ek.. risau plak nak try.

    blog dah xubah apa2 dah ek.. ka ada nak buat penambahan lagi?

    BalasPadam
  6. @Hnahdy
    hihi..kira2 cam tu la,tgh duk cari template baru nih..

    BalasPadam
  7. @Jue Jaynee
    akak pun sama,x brp reti nak tweet2 nih...kdg2 terlupa ..ops..ada tweet rupenyer

    BalasPadam
  8. @Norhaizan hakim
    ops..ye ke..ada la..cuba klik pic tu..mesti kluor punya

    BalasPadam
  9. @MéuzAngelo™ XXIII
    jenis x fikir dulu sblm tulis,tu yg jadi lagu tu

    BalasPadam
  10. ntah ap lah yg mndorong dia buat statement mcm tuu . hum . sedih

    BalasPadam

Catat Ulasan

jerit kat sini

Catatan popular daripada blog ini

Suami Isteri...Kena Baca Ni..(Sorry..ada unsur2 18sx sikit...sikit jer tau...)

Bila Bersalin,Kena B***l Juga Ke?

Misteri Apa Yang Ada DiBukit Hantu?Lihat!!