Header Ads

Anda Perokok?..Baca Ni,Rahsia lambang singa di kotak rokok!

loading...

Sama ada anda merokok atau tidak, tentu anda biasa melihat simbol-simbol yang sangat popular pada kotak rokok iaitu lambang singa. Walaupun jenama rokok itu tak sama dan dikeluarkan oleh syarikat yang berbeza, ia tetap mengandungi lambang singa.

Singa adalah spesis binatang ciptaan Allah dan ia memiliki ciri-ciri kehebatan dan keagungan tersendiri dalam dunia haiwan sehingga layak digelar raja segala binatang.

Tetapi kenapa ia begitu penting dalam industri tembakau sehingga gambar haiwan ini ada pada hampir semua kotak rokok. Apa istimewa sangat singa-singa ini?

Mengikut tradisi agama Kristian, singa Judah mewakili Jesus. Jesus berasal dari bangsa Yahudi dan dia disebut sebagai Singa Judah dalam kitab Injil. Oleh sebab itu, banyak pertubuhan agama Kristian termasuk kementerian dan jabatan-jabatan kerajaan menggunakan simbol singa pada cop mohor mereka
Dalam tradisi Yahudi pula, nama Hebrew dan gelaran biasanya digabungkan menjadi berpasangan. Sebab itu kita biasa lihat simbol sepasang singa pada kotak rokok hari ini, bukan seekor.

Dalam bidang ekonomi dan politik dunia hari ini, Singa Judah mempunyai pengaruh yang besar dan kuat. Syarikat-syarikat besar dan juga jabatan-jabatan kerajaan menggunakan simbol sepasang Singa Judah sebagai tanda perniagaan dan simbol rasmi (Coat of Arms) mereka. Simbol kerajaan Malaysia juga menggunakan simbol sepasang haiwan tetapi singa itu ditukar menjadi sepasang harimau.

Judah adalah nama suatu kaum dalam bahasa Hebrew disebut Yehuda. Tidak perlu saya nyatakan ia disebut sebagai apa dalam istilah Bahasa Kebangsaan.


Masih tak pasti?
Yehuda = Yahudi
Lion of Judah = Singa Yahudi

Bagi perokok tegar, anda sentiasa membawa simbol Yahudi ini di dalam poket sepanjang masa. Ke mana saja anda pergi, Singa Judah ini sentiasa mengikuti anda walaupun anda sedang mengerjakan solat.

Wang anda juga telah banyak dilaburkan untuk memberi keuntungan kepada industri rokok milik bangsa Yahudi. Jika orang miskin mempunyai hak-hak tertentu pada sebahagian harta orang kaya, syarikat rokok telah berjaya mendapatkan sebahagian hak mereka ke atas pendapatan anda tidak kira anda kaya atau miskin.


Loading...

8 ulasan:

 1. tgk org isap rokok ni hati ase panas je..mbahayakan nyawa makhluk len

  BalasPadam
 2. xsuke perokok. hurmmm


  jemput singgah ke Yana Collections
  http://sakuraitubunga.blogspot.com/

  =)

  BalasPadam
 3. saya kristian tp sy tak tau pula yang singa judah ni mewakili yesus..
  huhu..
  tapi memang x suka la perokok...
  tanpa segan silu merokok depan orang...

  BalasPadam
 4. @Syazwan Che Deraman
  jangan isap rokok...rokok bahayakan kesihatan

  BalasPadam
 5. @dhiashahida
  sakit idung,sakit tekak,sakit mata...risau bila duk berdekatan ngan perokok..

  BalasPadam
 6. @Herma Julianny
  owh ye ke..akak tak tahu pun Herma ni kristian..orng sabah ea??

  BalasPadam

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.