Filem hantu namun benar-benar berhantu....Baca!


       korang penah tgk filem poltergeist?

filem klasik ni ttg kisah sebuah keluarga yg diganggu hantu sbb buat rumah atas tanah perkuburan. Filem ni sgtlah berjaya dan menyusul 2 sekuel yang sama-sama berjaya jugak. tapi apa yang misterinya ttg filem ini? jeng jeng jeng...

okay secara ringkasnya sinopsis filem ini ttg keluarga Freeling, ada ayah, ada ibu dan ada 3 orang anak. anak yang bongsu setiap malam selalu bercakap sorang2 depan tv yg dah habis siaran...dan kemudian berlakulah gangguan demi gangguan di rumah mereka...

in real life, pelakon yg membawa watak anak sulung Freeling, Dominique Ellen Dunne telah pun meninggal



kematian mendiang hanyalah 5 bulan setelah filem Poltergeist berjaya dihabiskan...dan mendiang hanya berumur 22thn ketika itu. Mendiang mati akibat dicekik oleh teman lelakinya, sempat koma 6 hari sebelum pergi utk selama-lamanya....Dan kematian mendiang adalah kematian pertama....

Dan kemudiannya, anak bongsu Freeling, boleh dikatakan watak utama dalam filem ini, Heather Michelle O'rourke



comel kan? malang sekali budak perempuan yg comel ini telah pun meninggal dunia sejurus selepas penggambaran filem Poltergeist 3. Kematian mendiang pun agak mysterious skit...seperti yg diceritakan oleh ibu mendiang dalam sebuah wawancara bersama E!News

"On February 1, 1988, six years after the death of Dunne, O’Rourke was brought to the Kaiser Permanente Hospital after experiencing unexplained swelling and difficulty breathing. According to O’Rourke’s mother in an interview conducted with E! True Hollywood Story, Heather’s mother saw an apparition while in the waiting room of the hospital: the mother claims that it was Heather in her night gown. The little girl told her mother, “Mom, I’m not coming back” (“Youtube: E! True Hollywood Story Interview”). Shortly thereafter, the child died from complications brought on by septic shock (“Heather Michelle O’Rourke”). Requiring surgery the child passed away: the cause cited as cardiopulmonary arrest due to intestinal stenosis, at the age of 12 (“Heather Michelle O’Rourke”). It is believed that the child suffered from Chrohn’s Disease and that her death can possibly be attributed to the disease (“Heather Michelle O’Rourke”). O’Rourke is buried in the same cemetery as her co-star a few short yards away, Dominique Dunne, in the Westwood Memorial Park in Los Angeles County – a plaque on her grave reads: “Beloved Daughter and Sister - Carol Anne, Poltergeist I, II, and III” (“Heather Michelle O’Rourke”). "


Pelakon lain yang turut mati adalah Julian Beck yg memegang watak Reverend Kane dalam Poltergeist 2 kerana kanser perut. Tp mendiang sempat menghabiskan penggambaran filem tersebut pada 1985 sebelum filem itu ditayangkan pada 1986.


Dan Will Sampson yg berlakon dalam filem yang sama jugak, cuma bezanya mendiang meninggal 2 thn setelah Julian Beck meninggal. Dalam filem ni, Will Sampson berlakon sebagai seorang bomoh org asli amerika. mendiang ni mmg betul2 bomoh pun....dan mendiang pernah melakukan upacara exorcism cara org asli amerika setelah set penggambaran filem ni asyikla kene gangguan je. oh ye mendiang meninggal akibat komplikasi pemindahan paru-paru...



mane taknye....dalam satu scene filem poltergeist ni...pengarah telah menggunakan tulang-tulang mayat yang real...bukan tulang plastik yang selalu kita jumpe kt lab sains tu...katanya beli tulang betul lagi murah dr tulang plastik and that's why that scene in poltergeist 1 sgtla real...



yeap folks....you better scream. that skeletons are real...

dan satu lagi scene yang real adalah bila abg no 2, Robbie Freelings kene cekik ngan patung badut die sendiri, scene tu mmg real pun. ntah macam mana mmg pelakon yg bawak watak tu Oliver Robbins betul2 tercekik dan tak dapat bernafas. Director sempat puji lagi sampailah budak tu mukanya bertukar biru...barulah nak diselamatkan



bukan setakat kematian sahaja, pelakon lain juga turut mengalami gangguan tersendiri. JoBeth Williams yg bawak watak ibu dalam filem ni pernah bercerita setiap kali die balik rumah mesti gambar-gambar yang die gantung di dinding akan jadi senget, bila dan tegakkan balik esoknya gambar tu akan jadi senget balik.



dan yang paling menariknya.....kisah yg berlaku pada pelakon yg bawak watak ryan, richard lawson



pada 1992, semasa beliau menaiki kapalterbang, adelah flight attendant tu noticed yg die ni pelakon, jadi die pun diupgrade masuk first class cabin. tup tup kapal terbang tu terhempas masuk tasik la plak...beliau terselamat tapi penumpang yg ganti tempat duduk asal die pulak mati aktor ni jugak nyaris2 masuk list kematian pelakon poltergeist sbb beliau hampir mati akibat cocaine overdose.

Hhhmm...jadi suratankah atau kebetulankah?
wallahualam....

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Suami Isteri...Kena Baca Ni..(Sorry..ada unsur2 18sx sikit...sikit jer tau...)

Bila Bersalin,Kena B***l Juga Ke?

Misteri Apa Yang Ada DiBukit Hantu?Lihat!!