Header Ads

Loading...

China Lagi...Kanak-kanak Pengidap HIV Yang Hidup Sebatang Kara

loading...

A Long anak kecil berumur 6 tahun penghidap HIV di sebuah kampung di China. Ibu dan ayahnya telah meninggal juga kerana virus HIV. selama ini A Long hidup sendiri kerana penduduk di desanya takut berada di dektnya kerana takut dijangkiti virus tersebut.


Sehari-hari dia hanya ditemani anjing kesayangannya Lau He, semua dilakukan A Long sendiri di rumahnya di Desa Niucheping di kaki gunung Malu berhampiran Liuzhou, Provinsi Guangxi Zhuang


Untuk makan sehari-hari A Long memasak sendiri, sang nenek kadang-kadang datang mengiriminya sayur-sayuran, lalu A Long memasaknya dengan nasi dari dapur kayu yang kayunya ia cari sendiri di hutan, A Long jiga mendapat bantunan dari kerajaan tapi hanya 77 yuan setiap bulan.


Di sinilah A Long tinggal, sebuah bilik dengan penerangan yang sangat kurang, seorang diri. dia juga mempunyai hobi bermain bola, spt anak2 seusianya, tapi apadaya dia hanya boleh bermain sendirian.


sejak berita dan foto2 tentang dia tersebar luas di media, ada beberapa dermawan yang mengiriminya boneka dan mainan untuk teman bermain A Long


Sebenarnya masih banyak budak-budak seperti A Long, g cuma di china di negara-negara lainpun mereka banyak yang diabaikan dan hidup sebatang kara. Hidup yang mereka jalani bukan kesalahan mereka, mereka g boleh memilih dilahirkan dengan mengidap HIV yang diturunkan oleh orang tuanya.


http://forum.vivanews.com/showthread.php?t=99797
Loading...

1 ulasan:

  1. sedihnye...besar2 tu dah kene masak sendri...T____T

    BalasPadam

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.