Header Ads

Tak sangka..diJepun pun banyak hantu

loading...
Pasti kalian semua sudah kenal dengan hantu SADAKO. Dia adalah icon hantu terkenal dari negeri sakura, dan kisahnya bahkan dikeluarkan semula perfileman Hollywood dengan nama tokoh SAMA RA. Dalam tradisi Jepun mengenal beberapa makhluk halus, diantaranya adalah:

1. Onryou
Onryou adalah hantu yang menaruh dendam kepada orang lain pada semasa hidupnya dan biasanya setelah meninggal ia akan gentayangan untuk membalas dendam kepada orang-orang tersebut. Penampakan Onryou biasanya digambarkan sebagai berikut:
1.Rambut panjang terurai.
2.Memakai kimono putih.
3.Pergelangan tangan menjuntai ke bawah.
4.Biasanya kaki tak tampak menjejak

err...jngan tak tahu...semua ciri2 diatas tak de pada akak.

2. Ubume
Dalam kepercayaan masyarakat Jepun, Ubume adalah sosok hantu wanita yang meninggal ketika mengandung (lalu melahirkan dalam kubur) sehingga meninggalkan anak yang masih bayi, dan hantu tersebut selalu kembali untuk merawat anaknya dengan membawa gula-gula. Di Indonesia, hantu jenis ini dikenali dengan Kuntilanak atau Sundel Bolong. Penampakan Ubume hampir sama dengan penampakan Onryou, hanya kisah asal muasalnya saja yang berbeza.

hhhmmm...cam pontianak kat tempat kita gak nih..

3. Funa Yuurei

Funa Yuurei adalah hantu yang berasal dari manusia yang tewas di tengah lautan. Mereka biasanya menampakkan diri pada penumpang kapal dan berpura-pura meminta bantuan kepada para penumpang, setelah itu mereka akan membalikkan kapal tersebut sehingga semua penumpang meninggal.

mmm...pandai menipu hantu nih..


4. Zashiki Warashi
Zashiki Warashi adalah hantu yang berwujud anak-anak yang seringkali nakal dan membahayakan. Hantu ini boleh juga disebut Zashiki-bokko. Zashiki boleh diertikan sebagai penutup lantai rumah (tatami), sedangkan Warashi adalah hantu anak-anak. Penampakan Zashiki Warashi adalah seperti anak kecil yang berusia sekitar 5 atau 6 tahun.

Berambut cepak dan berwajah merah. Hantu seperti ini ada juga disebut tuyul. Biasanya hantu anak-anak ini berkeliaran di sekitar rumah, dan hantu ini mencari perhatian dengan cara yang bermacam-macam, seperti meninggalkan jejak kaki di lantai, membunyikan musik di ruang tamu atau tiba-tiba duduk di atas futon. Hantu ini yang paling senang menampakkan diri pada anak kecil. Mungkin kerana usia mereka sebaya.

Oooohhhhh.....baru tahu


http://ngakakyukk.blogspot.com/
Loading...

2 ulasan:

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.