Ok..ok...baca nih...muka orang eropah BERUBAH sebab tabiat pemakanan ribu2 tahun dulu!!


jalan-jalan jumpe artikel ni..eh..eh...aku pun baru tahu gak ni..
nak tahu??..baca ni..
enduduk Eropah yang telah mengubah tabiat pemakanan mereka 5,500 tahun dahulu kerana masalah kekurangan makanan telah menyebabkan muka mereka menjadi pucat sehingga ke hari ini. Ahli-ahli saintis percaya, perubahan wajah tersebut berpunca daripada kekurangan makanan ketika mereka berkebun di ladang sehingga menyebabkan kekurangan vitamin D serta menyebabkan perubahan tona warna kulit. Semasa berkebun di ladang, mereka juga terdedah dengan pancaran sinaran matahari menyebabkan kulit bertambah gelap. Faktor makanan yang tidak betul dan kekurangan zat menyebabkan keadaan menjadi lebih parah.
Ahli-ahli sains di Universiti di Oslo percaya bahawa perubahan dalam cara pemakanan yang betul dengan cara lebih mementing makanan yang kaya dengan vitamin D akan menjadikan kulit seseorang itu semakin cerah dan mempunyai tona muka lebih sekata. Penyelidikan telah membuktikan susu dan beberapa makanan lain seperti ikan berlemak adalah diperkuatkan dengan vitamin D tetapi kebanyakan orang mendapat sangat sedikit melalui pemakanan mereka. Kekurangan Vitamin D juga boleh membawa kepada masalah lain seperti mudah mendapat kanser, masalah tulang, kencing manis dan sklerosis. hah!!! jadiknyer depa jadik putih pucat, blondie, mata biru, ijo sumer ... sbb tak cukup makan ler ekkk ... zaman sekarang ko tak cukup makan .... lama2 kiok pastu dapat sumer jenis penyakit .... lagik satu mmg vitamin D tu penting .. tapi tak sumer tempat kat europe tu tak dapat matahari ... (Salah satu sumber vitamin D ).... tapi kalu dah tempat yg winter pun sampai 6 bulan .... summer pun heat dari matahari tak seberapa ... mmg ler kureng sket sumber vitamin D dari matahari ... tapi boleh dapat dari sumber makanan yg lain gak ....

Ulasan

  1. muka org asia lak jenis makan camana ye =_=

    BalasPadam
  2. kahkah...orang Asia ni macam2 jenis,ada hidung kembang kempis,mancung,ala-ala sedang2 pun ada gak

    BalasPadam

Catat Ulasan

jerit kat sini

Catatan popular daripada blog ini

Suami Isteri...Kena Baca Ni..(Sorry..ada unsur2 18sx sikit...sikit jer tau...)

Bila Bersalin,Kena B***l Juga Ke?

Ketika Bini hamil... Suami Pulak Curang