Header Ads

MISTERI URI

loading...
Ada satu kisah disebalik uri/temuni ibu2 yang bersalin...lagipun orang2 tua selalu berpesan,uri ni jangan buat main-main...tanam biar betul...takut lain pulak jadinya...
Jom layan citer ni..mana yang elok jadikan iktibar..

March 2010, saya selamat melahirkan anak sulung, lelaki...semua dah settle kat hospital, so suami pergi tanam uri baby tu kat belakang rumah parents saya (tanah sikit je, janji tanah gitu)

Lepas dah balik rumah, biasalah, semua jadi pengalaman baru, jaga baby meragam, bangun malam, tak cukup tido etc...then lepas 2 minggu (dah balik kampung), saya perasan baby mengerang kuat sgt waktu malam..mmg scary sbb satu rumah bole dengar, bayangkan pukul 2-3 a.m. rumah dah sunyi tetiba baby bole buat bunyi mengerang (macam org kene ikat nak lepaskan diri)


Satu dua hari family bole terima lagi, tapi dah lama, around 5-6 days setiap malam/subuh dia camtu (susu dah bagi, pampers dah salin, minyak Yu Yee dah sapu, baby tak nangis dan tak bangun pun, tapi tetap bunyi gitu). So saya pun dah risau, ajak MIL pergi berubat, jumpa sorang pakcik ni yg mmg kita percaya & pernah terima rawatan dari dia.

Kaedah dia simple je, biasa pergi rumah dia lepas Asar, tunggu turn. Dia buat pun kat hall je, so kalo ada org lain, mmg semua akan dgr masalah kita la..nasib baik masa pergi tu family kita je. Pakcik tu just tanya apa masalah, then tgk air dlm satu gelas (air kosong je).

Pakcik tu ckp ada masalah dgn uri, katanya uri baby saya tu "padat & ketat sangat", means cara tanam tu dah silap. Cepat cepat tepon suami (dia kat KL), tanya dia pasal tu, and suami pun terkejut sebab mmg betul pakcik tu ckp! Suami tanam uri tu mmg dia tekan tanah tu kuat & padat, tambahan pula, masa tu lepas hujan, so tanah tu basah.

Pakcik tu ckp small matter je, suruh suami gali balik uri tu and tanam elok elok, kira gemburkan tanah (macam kita tanam benih pokok la). Katanya uri ni dgn baby masih ada invisible link gitu, sbb uri tu mcm rumah baby dlm rahim, uri tu lah yg jadi lifeline baby selama 9 bulan dlm rahim, salurkan makanan & oxygen gituh..

Lepas dah buat camtu, syukur baby pun dah tak mengerang...mcm tak caya kan? tapi tu lah, kalo benda tak jadi kat kita, mmg tak caya, skali dah kene depan mata baru nak akur..

Sekadar nak share buat pedoman. Tips tanam uri:
1) Pilih kawasan yg selesa, selamat & tak jauh sgt dari rumah
2) Cuci uri elok,pastikan diletakkan sekali ngan garam dan beberapa asam keping,balut dgn kain (apa apa kain bersih, kain putih ke, kain batik ke),lagi baik setelah dibalut dan diletakkan dalam sebiji pasu tanah.(kecik je pun x pe)
3) Tanam macam biasa, tak payah terlalu dalam sgt, korang bole agak agak sendiri la..
4) Summary, respect uri & handle with care sebab tulah "rumah" yg jaga baby kita dulu

Ingat pesan orang2 tua...

situkang citer:Zara
Loading...

1 ulasan:

  1. mmm.....betul tu.....
    doa keselamatannya dgn Allah

    BalasPadam

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.