Header Ads

Berukbeng(broadband) aku selalu buat hal...so aku cuba cara ni pulak

loading...
Info ni aku dapat dari blog budak botak..
masa blogwalking tadi aku terjumpa entry ni,bagus skali utk spesia yang mcm aku ni...
selalu sngt berukbeng aku habis limit...so aku nak try la..
kalo tak pun korang gi je ke:
http://www.budakbotak.com/2010/11/cara-nk-lajukan-broadband-bg-yg-dh-abis.html#axzz1QdjfknmI

Ni budak botak yang punya...bukan aku punya ya..

Tgk la penggunaan Bdk Botak bulan nie. Yg dalam petak merah tue. Dh 6 GB lebih


1) Pastikan wktu nie dh connect ke internet. Tekan "start" & cari "run". Dalam tu tulis "cmd" dan tekan ok...




Kalo Windows Vista @ 7, tekan "cmd" tekan search tue...

2) Akan kuar command prompt mcm kt bwh ni. Tulis "ipconfig/all" dan enter...


3) Bila dh enter akan kluar senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), tgk gambar kt bwh utk pilih yg mna betol...



4) Ok skarang tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 10.175.53.131 -t mcm gmbar kt bwh. Bila berjaya, korang akan trima balasan mcm kt bwh. Kalo x kuar mcm kt bwh mksudnya x berjaya la tu...


5) Biarkan bnda ni jalan selama mna korang online. Kalo dh xnk tekan pangkah tu ja.

Proses nie akan buat korang akan sntiasa ada connection dgn server, akan cepatkan proses hantar & terima packet (bdk2 network n IT tau la apa bnda nie) jadi website lbih cepat loading...

Tip nie utk semua jenis broadband xkira la CELCOM, MAXIS, DIGI asalkan broadband tapi Bdk Botak gna Windows XP, jadi utk yg gna lain tu mgkin ada beza sikit...

P/s terimakasih buat blogger budak botak atas info ni..kalo nak lebih detail..disilakan ke:
http://www.budakbotak.com/2010/11/cara-nk-lajukan-broadband-bg-yg-dh-abis.html#ixzz1QdpX4GbV
Loading...

Tiada ulasan

jerit kat sini

Dikuasakan oleh Blogger.