Ahirnya Jadi Kes Bunuh

Ahirnya Jadi Kes Bunuh

Loading...
 Ahirnya Jadi Kes Bunuh
UPDATE KEDUA■
Dah jadi kes bunuh
POLIS membuka kertas siasatan berhubung kejadian kanak-kanak berusia lapan tahun, Puteri Intan Sharini Mohd Hishamuddin yang maut tertembak senapang patah di Kampung Empa, Mukim Derang, Pokok Sena hari ini mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.
Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner, Mohd Rozi Jidin dalam satu kenyataan ringkas kepada media berkata, ia adalah berikutan penahanan remaja berusia 15 tahun yang juga sepupu kepada mangsa.
“Berdasarkan rakaman percakapan seorang daripada penghuni rumah berkenaan yang juga sepupu mangsa berusia enam tahun, dia memberitahu bahawa sebenarnya abangnya yang berusia 15 tahun itu yang menembak mangsa menggunakan senapang patah yang dibawa oleh datuk mangsa untuk aktiviti menembak tupai.
“Remaja berkenaan serta datuk mangsa yang berusia 60 tahun itu ditahan manakala senapang patah dan lesen senjata api yang digunakan dalam kejadian itu pula dirampas,” katanya.
Beliau berkata, senapang patah itu adalah milik moyang mangsa, Saidin Hamid yang berusia 80 tahun dan lesen senjata api untuk pemilikan senapang patah itu pula didapati masih sah sehingga Jun tahun hadapan.
Mayat mangsa kini berada di Unit Forensik, Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar untuk proses bedah siasat yang dijangka akan dilakukan esok.
Sebelum ini, maklumat awal yang diterima adalah kematian Puteri mangsa adalah berpunca letupan senapang patah yang dikatakan terjatuh ke lantai di ruang tamu rumah berkenaan yang ketika itu sedang berbaring seorang diri sambil menonton televisyen di ruang tamu itu.
Letupan senapang itu kemudian mengenai pipi kiri mangsa menyebabkan mangsa maut di tempat kejadian.
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 13 Disember 2017 @ 9:00 PM Aizat Sharif #DTTB
mohd.aizat@hmetro.com.my
------------
Puteri, 8, meninggal terkena tembakan senapang patah
KANAK-kanak berusia lapan tahun meninggal dunia selepas terkena tembakan senapang patah yang terjatuh di kediaman datuknya di Kampung Empa, Mukim Derang, Pokok Sena hari ini.
Pada kejadian 11 pagi, Puteri Intan Sharini Mohd Hishamuddin sedang berbaring berseorangan sambil menonton televisyen di ruang tamu.
Tiba-tiba, senapang patah milik moyangnya berusia 80 tahun yang disandarkan di tepi dinding terjatuh ke lantai menyebabkannya meletup dan pelurunya terkena pipi kiri Puteri Intan Sharini.
Menurut bapa mangsa, Mohd Hishamuddin Azmi, 34, Puteri Intan Sharini tinggal di rumah berkenaan bersama datuk, nenek, dua bapa dan ibu saudaranya selepas dia serta isteri, Wan Nor Suriati Wan Masri, 26, berpisah kira-kira tiga tahun lalu.
“Ketika kejadian, saya sedang bekerja di Jitra sebelum dihubungi bekas isteri yang memaklumkan Puteri Intan Sharini meninggal dunia.
“Saya bergegas ke rumah berkenaan dan sebaik tiba, saya tergamam melihat keadaan anak. Saya cukup sebak kerana Puteri Intan Sharini pergi dalam keadaan menyayat hati,” katanya ditemui di lokasi.
Menurutnya, kali terakhir dia menghubungi Puteri Intan Sharini ialah pada minggu lalu berikutan anaknya itu mahu membeli peralatan sekolah.
“Puteri Intan Sharini hubungi saya dan minta saya membeli peralatan sekolah. Saya mengatakan mahu membelinya pada Jumaat ini.
“Puteri Intan Sharini adalah anak sulung daripada empat beradik namun dia tinggal bersama datuknya sejak tiga tahun lalu,” katanya.
Menurut Mohd Hishamuddin, Puteri Intan Sharini disifatkan sebagai bijak malah memperoleh Anugerah Cemerlang selama dua tahun berturut-turut di Sekolah Kebangsaan Penghulu Darus, Wang Tepus, Jitra.
Katanya, moyang Puteri Intan Sharini memiliki senapang patah yang digunakan untuk berburu.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Setar Asisten Komisioner Mohd Rozi Jidin ketika dihubungi mengesahkan kejadian namun enggan mengulas lanjut kerana siasatan masih berjalan.
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 13 Disember 2017 @ 5:10 PM Aizat Sharif
mohd.aizat@hmetro.com.my

Catat Ulasan

0 Ulasan