Laaaa.......Tanah Liat Boleh Dimakan Rupanya

Laaaa.......Tanah Liat Boleh Dimakan Rupanya

Loading...
Hmm ... bagaimana ya rasanya memakan tanah liat yang dipanggang, tapi untuk warga yang satu ini adalah jagonya makan tanah liat. Bagi warga Tuban, Jawa timur memakan tanah lait panggang tak berbeza seperti kita memakan coklat.

Makanan dari tanah liat yang diberi nama "Ampo" ini sudah menjadi makanan tradisional yang dipercayai masyarakat Tuban dapat menguatkan sistem pencernaan. Bahkan memakan tanah liat juga dipercayai sebagai ubat yang boleh mengubati beberapa jenis penyakit.
Rasima, sang penjual Ampo, mengatakan bahawa tidak ada resep untuk memasak tanah tersebut. Dia hanya mencari tanah yang bersih yang bebas dari kerikil, kemudian ditumbuk dan dipadatkan sehingga berbentuk segi empat.

Kemudian, mengikisnya dengan kayu dan membentuknya seperti gulungan. Tanah yang sudah menggulung itu kemudian dibakar dan diasapi selama 1 jam, lalu jadilah sebagai snack atau makanan ringan yang siap dimakan.

Rasima biasanya menjualnya dipasar dan sehari dia boleh mempunyai pendapatan sekitar Rp 20 ribu untuk menyara keluarganya.

Tuban merupakan satu-satunya tempat di dunia yang memakan tanah panggang. Memang ada orang-orang lain di dunia yang suka makan pasir, dan benda aneh lain, tapi tidak ada yang memakan tanah panggang.

Salah seorang warga Tuban mengatakan bahawa dia sudah memakan ampo sejak dia masih kecil dan ampo menyejukkan perutnya. Berikut ini cara membuatnya:

1. Pisahkan Tanah Liat Dengan Kerikil dan Pasir

Pada tahap ini tanah yang disusun-pilah antara yang lembut dan yang kasar. Seperti halnya membuat adunan jajanan, maka keseragaman tanah menentukan kenikmatan dan kepulenan cemilan yang dihasilkan nantinya.
2. Bentuk Tanah Menjadi Peti-Peti

Kalau kita membuat kuih ada istilah kalis, ya disini juga demikian, membuat adunan tanh liat menajdi bentuk kotak menunjukkan bahawa adunan sudah kalis.
Kalis sendiri bererti komposisi tanah dan air sudah merata pada setiap bahagian adunan. Ciri adunan tanah liat yang kalis dilihat dari sudah tidak lengket pada telapak tangan.

3. Bentuk Stick / batangan
Tanah liat dibentuk menjadi kayu, jika anda lihat sepintas pembuatannya mirip dengan pembuatan wafer stick atau astor.
4. Bakar Tanah Liat
Setelah tanah liat dibentuk menjadi stick, dan dipanggang di atas tungku tradisional sampai mengeras dan kering. Seperti terlihat pada gambar, tanah liat diletakkan diatas wajan dengan pemanasan tungku dan kayu.

5. Disajikan
Setelah semua proses dilalui maka tanah liat siap disajikan di meja untuk jadi teman berbual dan nonton.

Kalau anda penasaran dan cukup berani sila berkunjung ke tuban dan mencicipinya sendiri. Anda juga boleh meminta untuk membungkusnya sebagai oleh-oleh keluarga di rumah. Tentunya menikmati bersama keluarga akan membawa kenikmatan tersendiri.

http://www.beritaunik.info/

Catat Ulasan

2 Ulasan

jerit kat sini