Kenali Cikgu Norkiah Dalam Cerita Masam Masam Manis

                                                               Cikgu Norkiah

Nama sebenarnya adalah Yang Mulia Sharifah Hanim binti Almarhum Tuanku Syed Hamzah Jamalullail. Beliau adalah kerabat Diraja Perlis dan merupakan anak perempuan pertama Almarhum Tuanku Syed Hamzah Jamalullail iaitu Raja Negerin British masuk semual ke Tanah Melayu Perlis semasa era pemerintahan Jepun.

Selepas Jepun menyerah kalah dalam perang dunia kedua dau, Almarhum Tuanku Syed Hamzah Jamalullail telah diturunkan dari tahta dan digantikan dengan Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail iaitu Ayahanda kepada Raja Negeri Perlis sekarang, Duli Yang Maha Mulia Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail.

 Sharifah Hanim diputerikan di Bandar Diraja Arau, Perlis pada 1935 dari bondanya Sharifah Amina binti Syed Abbas Al-Sagoff yang merupakan isteri ketiga Almarhum Tuanku Syed Hamzah Jamalullail. Mendapat pendidikan di Kolej Sultan Abdul Hamid hingga peringkat Senior Cambridge.

 Beliau pernah bertugas sebagai juruhebah sambilan di Radio Malaysia dan pernah berkhidmatan sebagai operator telefon di Bank Negara Malaysia. Sharifah Hanim juga merupakan juara pertandingan Ratu UMNO pada tahun 1956.

 Beliau dah meninggal dlm 4 5 thn sudah.


Untuk pengetahuan  korang,Cikgu Norkiah juga adalah ibu saudara kepada Raja Azura

Raja Azura....
owwhhh..patut la ...seiras benor rupenyeerr


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Suami Isteri...Kena Baca Ni..(Sorry..ada unsur2 18sx sikit...sikit jer tau...)

Bila Bersalin,Kena B***l Juga Ke?

Misteri Apa Yang Ada DiBukit Hantu?Lihat!!