Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2011

China Lagi...Kanak-kanak Pengidap HIV Yang Hidup Sebatang Kara

Imej
A Long anak kecil berumur 6 tahun penghidap HIV di sebuah kampung di China. Ibu dan ayahnya telah meninggal juga kerana virus HIV. selama ini A Long hidup sendiri kerana penduduk di desanya takut berada di dektnya kerana takut dijangkiti virus tersebut.


Sehari-hari dia hanya ditemani anjing kesayangannya Lau He, semua dilakukan A Long sendiri di rumahnya di Desa Niucheping di kaki gunung Malu berhampiran Liuzhou, Provinsi Guangxi Zhuang


Untuk makan sehari-hari A Long memasak sendiri, sang nenek kadang-kadang datang mengiriminya sayur-sayuran, lalu A Long memasaknya dengan nasi dari dapur kayu yang kayunya ia cari sendiri di hutan, A Long jiga mendapat bantunan dari kerajaan tapi hanya 77 yuan setiap bulan.


Di sinilah A Long tinggal, sebuah bilik dengan penerangan yang sangat kurang, seorang diri. dia juga mempunyai hobi bermain bola, spt anak2 seusianya, tapi apadaya dia hanya boleh bermain sendirian.


sejak berita dan foto2 tentang dia tersebar luas di media, ada beberapa dermawan y…

Kereta 'Kancil' Ghadaffi Yang Berharga 200 000 pound

Imej
Ia digerakkan dengan motor elektrik bateri lithiumion yang mampu menghasilkan 46hp. Kelajuannya boleh mencapai sehingga 160 km/jam dan dapat bertahan sejauh 260 km sehingga baterinya terpaksa dicas semula.



Dengan harga 200.000 euro, ia dilengkapi satu sistem bateri yang mampu dicas hanya selama 10 minit.

Ghadaffi yang begitu rapat dengan Fiat dikatakan pernah membeli saham Fiat sejak 1976 melalui syarikat BUMN Libya, Libyan Arab Foreign Investment Company (Lafico) yang dikawal Ghadaffi. Lafico membeli 10% saham Fiat bernilai US$ 415 juta dan pada 1986, Lafico menambah sahamnya menjadi 15%.

Kini, kereta Fiat 500 Ghadaffi telah mendapat ’pemilik’ baru, setelah dijarah penentang dengan menghancurkan garaj khusus miliknya di Al-Aziziya, Tripoli.

Ghadaffi juga mencipta kereta terselamat bagi dirinya dengan nama The Saroukh el-Jamahiriya (Roket Libya). Ini kerana kereta tersebut dicipta menyerupai roket.

p/s haish...kaya betul mamat nih

Tak Dapat Nak Tolong,Baca Jer Boleh Ler

Bila Diri Dikhianati.. Suamiku Dikatakan Disihir..
Saya dah hampir dua tahun berendam airmata. Suami saya pun khianati saya. Saya tak pernah bgtahu orang lain, kecuali emak mertua dan beberapa orang penting sahaja (termasuk bos saya dan pengamal Perubatan Darul Syifa' dan Ekraine). Mereka kata suami saya teraniaya (disihir) dan diperbodoh. Mereka minta saya bersabar dgn dugaan Allah. Tapi, entah kenapa sukarnya saya utk saya percaya. Saya masih rasa berjauh hati dgn suami. Bagi saya, kalau tak ada angin, tak kan pokok bergoyang. Ini lah akibatnya kalau baik sgt dgn orang lain dan terlalu sgt berbaik sangka pada semua orang.

Semuanya bermula bila perempuan tu seringkali minta suami saya hantar pulang dgn alasan kereta ayahnya rosak dan tak dpt dtg menjemput. Kini, suami sedaya upaya membina keluarga kami semula. Tapi, saya rasa janggal. Bagai dah tak kenal siapa dia. Malam2, bila tengok dia tidur.. saya menangis! Selama ni, saya fikir dia lah saya punya 'soul mate'. Tapi, …

Cara Orang Turki Mengusir Roh Jahat

Imej
Hiasan berbentuk mata, berwarna biru dan putih diyakini sebagai jimat oleh orang Turki.
Jimat usir roh masyarakat Turki

Di Turki, ke mana pun memandang, anda akan menjumpai banyak mata menatap. Bukan mata manusia, namun, hiasan berbentuk mata berwarna biru. Namanya, ' blue eyes 'atau Nazar Boncugu . Benda tersebut diyakini sebagai jimat, untuk melindungi pemakainya. "Ini untuk mengusir roh jahat," ujar Dewat, salah seorang penjual saat menawarkan 'blue eyes' kepada wartawan VIVAnews dan rombongan pelancong asal Indonesia di kawasan Taksim, Istanbul, Turki. Blue eyes yang ia tawarkan berupa gantungan kunci. '

Blue eyes 'juga dijual dalam bentuk magnet peti sejuk, kalung, cincin, gelang, bahkan hiasan dinding. "Jadi kalau ini dipasang, maka kekuatan jahat akan pergi," ujarnya. "Juga boleh diletak di dalam kereta agar kereta kita terhindar dari kecelakaan." Menurutnya, warna-warna yang terdapat dalam jimat itu mempunyai erti tersen…

Manusia ke-7 Milion Lahir di Filipina

Imej
Foto : Danica May Camacho, Manusia ke 7 M (AFP)

MANILA - Filipina menyambut kelahiran bayi yang merupakan manusia ke tujuh miliar di dunia ini. Bayi perempuan itu akhirnya diberi nama Danica May Camacho.

Danica lahir dengan bobot 2,5 kilogram di Rumah Sakit Fabella Memorial yang terletak di Manila, Filipina. Kelahiran Danica menarik perhatian media seluruh dunia.

"Dia sangat cantik, saya tak menyangka, dia akan menjadi manusia yang ke tujuh miliar di dunia ini," ujar ibu Danica, Camille Dalura, seperti dikutip AFP, Senin (31/10/2011).

Danica merupakan buah hati kedua dari Camille Dalura dan suaminya, Florante Camacho. Orangtua Danica bertemu dengan pejabat Perserikatan Bangsa-Bangsa (PBB) yang datang dengan membawa hadiah berupa kue ke rumah sakit. Para media juga tampak memenuhi rumah sakit tempat kelahiran Danica dan menyorot kelahiran manusia ke tujuh miliar tersebut.

Bayi mungil ini juga mendapatkan hadiah berupa beasiswa studi dari beberapa donatur yang merupakan warga …

Libya Jadi Sasaran Pemburu Harta Karun

Imej
Foto : Koin-koin peninggalan sejarah di Libya (farm4)


BENGHAZI - Beberapa benda bersejarah di Libya yang berupa koin-koin kuno, perhiasan, dan patung-patung dijarah dari berangkas bank di bagian timur Libya.

Sekira 8.000 benda bersejarah di Libya dicuri oleh seseorang yang berhasil menyelinap ke berangkas di bank yang ada di Kota Benghazi.

Para warga setempat mengatakan, bank tersebut diserang oleh para penjarah pada Februari lalu, ketika warga Benghazi mulai melakukan pemberontakan terhadap mantan penguasa Libya Moammar Khadafi. Kaca di salah satu bank di Libya pecah dan berangkas di bawah tanah pun tampak terbuka.

"Ini adalah bencana," ujar seorang pelindung barang-barang antik di Libya, Yussuf Ben Nasr, seperti dikutip Reuters, Senin (31/10/2011).

Seorang reporter dari Reuters menemukan koin perunggu yang ditempatkan di bagian belakang toko perhiasan di Benghazi, ketika reporter itu memberitahukan kepada Yussuf mengenai koin yang dijual itu, Yussuf mengatakan, koin itu …

Menyinggung, Iklan Malaikat Jatuh Dilarang

Imej
Sebahagian dari sebuah iklan Axe yang memperlihatkan para malaikat jatuh dari syurga kerana tertarik pada seorang lelaki yang pakai Axe. Iklan itu telah dilarang di Afrika Selatan kerana undian menghina penganut Kristian.

JOHANNESBURG, KOMPAS.com - Sebuah iklan yang memperlihatkan para malaikat jatuh dari syurga kerana tertarik pada deodoran seorang lelaki dilarang di Afrika Selatan. Para pembuat polisi di sana memutuskan, iklan itu boleh menyinggung orang Kristian.

Iklan komersil berdurasi 60 saat itu menggambarkan sekumpulan malaikat perempuan muda yang berpakaian provokatif turun ke bumi, nampaknya di sebuah bandar di Itali. Warga tempatan yang terkejut kemudian menonton dengan takjub apabila para perempuan yang punya halo (bulatan cahaya) di atas kepalanya itu berjalan menuju ke seorang pemuda yang sedang mempersiapkan diri untuk naik vespanya.

Pada bahagian akhir ada adegan yang menunjukkan para malaikat perempuan itu menghancurkan halo mereka ke tingkat saat mereka mendekati le…

Video Saat Khadafy Disolatkan

Imej
MISRATA, KOMPAS.com — Sebuah video amatir yang diduga menunjukkan prosesi shalat jenazah Moammar Khadafy, Mutassim Khadafy, serta Abu Bakar Younis beredar.

Video itu tampaknya diambil menggunakan ponsel. Di dalamnya terlihat tiga peti kayu sederhana yang berisi tiga jenazah yang sudah berkafan.

Televisi Dubai Al Alaan mengklaim video itu sebagai upacara menjelang Khadafy dimakamkan yang dilakukan di dekat Misrata.

Dalam video itu tampak empat orang yang menyalatkan jenazah, salah satunya diyakini adalah Khaled Tantoush, ustaz pribadi Khadafy yang ditangkap bersamanya pekan lalu. Juga dua sepupu Khadafy, Mansour Dhao Ibrahim dan Ahmed Ibrahim.

Selama shalat berlangsung, sejumlah orang hanya menyaksikan upacara itu, termasuk seseorang berpakaian militer. Salah seorang di antaranya mengabadikan peristiwa itu dengan kamera video profesional.

Video itu berhenti setelah shalat jenazah selesai dilaksanakan. Tidak jelas apa yang terjadi setelah itu.

Namun dalam laporan-laporan sebelumnya, ke…

Jom join BLOGLIST laman-ayahsu November

Imej
klik gambar ye..

Korang dah join segmen ni lum?..kalo belum...cepat le join..
tarikh tutup x lama dah...31 Oktober ni je...

Hhhmm..Andainya Manusia Dilahirkan Tanpa Kulit,Macamanalah Agaknya?

Imej
Sepatutnyalah kita mesti bersyukur terhadapa semua kurnia Tuhan yang telah diberikannya kepada kita, termasuk pembungkus darah daging kita yang berupa kulit, cuba dah sejenak kamu membayangkan gimana jadinya jika manusia diciptakan tanpa kulit...







Hish....Nasib baik kita ada kulit kan?

Bila Bumi Tidak Lagi Menerima Jasad...Nauzubillahiminzalik

Imej
Semua kita tahu mengenai cerita Kamal Artaturk yg mati secara terhina sehingga bumi tidak menerimanya. Namun manusia terus berani menentang Allah. Terbaru Allah buktikan kekuasaannya seperti berlaku di zaman Firaun dan Qarun yg mana kedua mereka mati dlm keaiban. Ariel Sharon telah byk merosakkan bumi Palestin. Banyak air mata yg mengalir kerana kezalimannya dulu.

Hari ini, Ariel Sharon bagaikan mayat hidup selepas 4 tahun koma. Sehinggakan media di seluruh dunia malu untuk menerbitkan gambar keadaannya. Kini Ariel Sharon yg berusia 82 tahun dikatakan mempunyai berat sekitar 15 kg sahaja. Doktor yg merawatnya mengatakan Ariel Sharon akan terus koma sehingga 90 tahun. Dia dirawat di Hospital Hadassah di Jerussalem dan kemudian di Chaim Sherba Medical Center.

Difahamkan Sharon telah dimasukkan ke bilik pembedahan untuk menyambung bahagian ususnya yg membusuk dan merebak ke seluruh bahagian lain. Beliau dah jadi umpama mumia firaun. Terpenjara dalam jasad yang sudah membusuk.…

Pekejadahnya Duk Sembah Penutup Jamban Tuu??

Imej
Takut Dicuri, Pendeta Doakan Penutup Jamban
Pemberkatan kepada penutup jamban (Foto: orange)


LODZ - Kesal penutup jamban mereka terus dicuri, warga di Kota Lodz, Polandia meminta pendeta untuk memberikan pemberkatan kepada penutup jamban tersebut.

Dewan penasihat kota Lodz, mengganti sekira empat ribu penutup tersebut setelah diberikan berkat oleh pihak gereja. Pemberkatan ini dimaksudkan akan penutup jamban yang dimiliki tetap aman, dan tidak menjadi incaran maling.

Kepala Departemen Sanitasi Lodz Wlodzmierz Tomaszewski menjelaskan, alasan untuk memberikan pemberkatan ini didasarkan atas patron suci Kota Lodz, Santo Faustina. Menurutnya, Santo Faustina kerap membantu warga kecil dan miskin.

"Dengan memberikan pemberkatan kepada jamban ini, kami juga memberikan pemberkatan kepada warga miskin dan menyebarkan kebaikan Santo Faustina," ujar Tomaszewski seperti dikutip Orange, Minggu (30/10/2011).

Tetapi apa yang dilakukan oleh pemerintah kota ini dinilai sia-sia.

"Jika m…

Mabuk, Perempuan Ini Memandu Tanpa Baju

Imej
Erin Holdsworth saat hendak menyerahkan diri (Gambar: Orange)


OHIO - Seorang perempuan yang dalam keadaan mabuk, memandu di jalan raya dengan kereta tanpa menggunakan baju. Polis pun bergegas mengejar perempuan tersebut yang dinilai membahayakan pemandu lain.

Kejadian berlaku ketika polis melihat sebuah kereta dalam kelajuan tinggi di Ohio, Amerika Syarikat (AS). Mereka pun mengejar kereta yang dipandu oleh Erin B Holdsworth.

Saat polis berjaya menghentikannya, tiba-tiba saja perempuan itu keluar dari kereta tanpa menggunakan baju. Ia keluar kereta hanya menggunakan stocking dan seluar dalam minimum. Demikian diberitakan Orange , Minggu (30/10/2011).

Polis pun langsung menangkap perempuan 28 tahun tersebut. Saat ditangkap, dirinya sempat mengamuk dan menendang bahagian belakang dari kereta polis.

Holdsworth pun akhirnya didakwa atas tuduhan memandu dalam keadaan mabuk dan menolak melakukan ujian darah. Ia juga didakwa melarikan diri dari polis, memandu dalam kelajuan tinggi dan melaku…

Ada Hantu Tinggal Dirumah Artis,Nak Tahu Artis Mana??...Jom Terjah..

Imej
Hantu....namapun hantu,spesis ni kalo nak duduk mana2 dia memang tak kesah punya.jangankan rumah tinggal,rumah orang kaya pun diorang duduk juge...janji leh berkumpul ramai-ramai,gelak2kan orang,
usik-usik orang lagi le dia suka..

Ada kes kat umah kawan akak,suka diaaa je nak datang waktu bila,malam ke,siang ke,maghrib ke...tapi yang selalunya waktu malam.Time orang nak tido..
Alkisahnya..kawan akak ni bawakkan orng yang pandai ubatkan..nak halau le...guna ayat suci Al quran tu..time tu anak kwn akak tu kene rasuk...asal malam je merangkak,asal malam je merangkak...
siap gelak-gelak...sape x takut??
Time ustaz tu baca ayat2 suci Al Quran..anak kwn akak tu gelak,siap mengilai2 sambil berguling-guling..dia kata.."Ada hati nak halau aku,baca pun salah..."
Hhhmm..dikejornya ustaz tu,lintang pukang ustaz tu lari...sape tak takut??

ok..ok...kita tengok rumah artis yang ada hantu tu...
layannn...

1. Hantu di Rumah Nicolas Cage

Nicolas Cage memang terkenal sebagai salah satu seleb…

Satu-satunya Restoran Yang Menhidangkan Makanan Zaman Batu

Imej
Restoran Ini Hanya Jual Makanan Jaman Batu
Restoran Sauvage di Jerman hanya menyediakan menu berupa makanan dari zaman batu yang diambil nenek moyang manusia berjuta-juta tahun lalu.

JERMAN - Restoran di Jerman ini bukan restoran biasa sebab menu makanan di sini tidak seperti yang boleh anda dapati di restoran lain. Restoran bernama Sauvage ini hanya menyajikan makanan dari zaman batu.

Menu di restoran ini disebut 'masakan manusia gua' dan hanya dibuat dengan bahan-bahan yang dimakan oleh nenek moyang manusia berjuta-juta tahun lalu.
Dalam sekejap, restoran yang berlogo manusia purba ini menjadi popular kerana makanan yang ada sangat organik alias menyihatkan. Menu yang ditawarkan termasuk buah-buahan mentah, sayur, daging, ikan, telur, dan kacang dan biji-bijian.
Gula, keju, roti dan makanan moden yang lain sama sekali tidak boleh didapati di sini.


Pemilik Sauvage, Boris Leite-Poco, mengatakan bahawa menu makanan di restorannya memberikan tenaga yang lebih besar, menin…

Anda Penggemar Tatoo?Nak Buang?....Ini Caranya

Imej
PEMBERSIHAN TATOO yang membuat TAKJUB
Bolehkah anda membayangkan Rick Genest yang terkenal kerana penampilannya dalam Lady Gaga ' Lahir This Way ' video yang normal lagi? Dia menyertai dalam kempen Dermablend . Seniman makeup menggunakan sesuatu produk ini untuk menyembunyikan tatu mengerikan . Di dalam posting ini , anda boleh melihat hasil dari pekerjaan mereka .







Proses Produksi Patung Lilin Madame Tussauds

Imej
Madame Tussauds adalah sebuah muzium yang membuat dan menyimpan sejumlah patung lilin tokoh-tokoh besar dunia. Muzium ini pertama kali ditubuhkan di London, Inggeris, oleh Marie Tussaud (1761-1850), pematung lilin kelahiran Strasbourg, Perancis. Seiring perkembangan zaman, Muzium Madame Tussauds mempunyai beberapa cawangan di bandar-bandar besar dunia, di antaranya Amsterdam, Las Vegas, New York, Hong Kong dan Shanghai. (Gambar: REUTERS / Lucas Jackson)
Wartawan TV, Anderson Cooper, bermain-main dengan bola mata palsu ketika proses pembuatan patung lilin di New York, 7 Jun 2011.


Contoh rambut, bola mata palsu dan sejumlah gambar terserak di atas meja ketika proses pembuatan patung lilin wartawan TV, Anderson Cooper, di New York, 7 Jun 2011.


Sejumlah pekerja melakukan pengukuran terhadap wartawan TV, Anderson Cooper, di New York, 7 Jun 2011.

Sejumlah bola mata palsu terserak di atas meja ketika proses pembuatan patung lilin wartawan TV, Anderson Cooper, di New York, 7 Jun 2011.

Wartawan…

Universiti Untuk Kaum Gay/Lesbian?...Sah...Dunia Mula Menuju Akhir Zaman

Imej
Gambar: Yale University / Ist.


CONNECTICUT - Untuk pertama kalinya, Yale School of Medicine Universiti menyasarkan kaum lesbian, gay, biseksual, dan transgender sebagai mahasiswanya. Untuk membuktikan keseriusannya, kampus program pascsarjana ini membuat brosur khusus untuk kaum yang biasa disebut LGBT tersebut.

Menurut Yale Daily News , Minggu (30/10/2011), Yale menyasarkan kaum LGBT pada tahun ajaran 2012. "Ini merupakan langkah besar bagi kampus kami. Meski mudah, ini akan meletakkan Yale sebagai pemimpin dalam kesihatan LGBT," kata Ketua Perikatan golongan Perubatan Gay di Yale, Jorge Ramallo. Ramallo mengatakan, kaum LGBT kerap tidak diwakili dalam hal tenaga kesihatan. Hal ini sangat berbeza jika dibandingkan dengan kaum bangsa dan etnik minoriti. Dia berharap jurang ini dapat diatasi.

Pembuat reka bentuk risalah, Joseph Rojas mengaku, hal ini merupakan cara baru untuk tackle calon mahasiswa LGBT. Pasalnya, calon mahasiswa LGBT lebih tertarik untuk kuliah di…

Gara-Gara Tuala Wanita, Gadis Ini Koma 2 Hari,Peringatan Untuk Semua Perempuan

Imej
SEORANG gadis remaja hampir mati akibat keracunan darah melalui tampon yang dipakainya. Keadaan yang menyerangnya ditengarai TSS. Apa itu TSS? Paige Roffey (15) sempat runtuh di rumahnya di Rayleigh, Essex, Inggeris, dengan sindrom syok toksik (toxic shock syndrome / TSS) setelah menggunakan tampon selama 4 jam.

Ia sempat diminta pulang Southend Hospital, tempatnya dirawat, yang mengiranya mempunyai virus. Namun, Paige bergegas kembali ke rumah sakit setelah pengsan di bilik mandi. Sarah (39), ibu Paige bercerita, doktor mengatakan bahawa Paige berada dalam keadaan kritikal yang membuatnya koma selama dua hari. "Aku duduk di sebelah katil puteriku dan merancang pengkebumiannya. Aku tidak berfikir ia akan berhasil melewati keadaan itu," katanya. Doktor terus melihat perkembangan Paige, kemudian secara berperingkat mengurangkan dos ubat. Mereka sempat memeringatkan Sarah bahawa otak Paige mungkin mengalami kerosakan akibat koma. Mujurlah, keadaan Paige membaik dan ia b…

Lalalalala.....Penyebab Air Mata Masin, Air Telinga Pahit, Air Liur Tawar

Imej
Tidak banyak yang tahu atau menyadari keajaiban dari apa yang kita miliki: air mata, air telinga, dan air liur. Fakta ilmiah ini terkadang disepelekan, padahal ketiganya memiliki fungsi berlainan yang memang diciptakan demikian oleh sang Pencipta sehingga kita dapat hidup dengan sangat baik.

Air Mata Berasa Asin

Air mata berasa asin karena memang kandungannya yang meliputi leusinenkefalin, adrenokortikotropik, dan prolaktin serta beberapa elektrolit, protein pengikat lemak dan Imunoglobulin A yang keseluruhannya menghasilkan rasa asin.

Dimana fungsi utama dari keseluruhannya ialah menjaga kondisi mata agar tetap stabil. Protein pengikat lemak itu sendiri membuat lapisan terluar yang terdiri dari lapisan lemak yang fungsinya melindungi kelembaban mata tetap utuh.

Air Telinga Berasa Pahit

Air telinga kita pahit, sebenarnya merupakan hasil sekresi dari kelenjar-kelenjar di dalam telinga yang bersifat basa dan lengket. Sekresi ini memungkinkan telinga yang mana lubangnya terbuka dan tanpa…

Apa La Punya Lawak....Putera Charles Mengaku Dia Keturunan Drakula

Imej
Pangeran kerajaan Inggeris , Charle s, mendedahkan bahawa dia adalah keturunan Vlad si Pembantai , tokoh yang menginspirasi watak Drakula . Kerana itu, dia merasa bertanggungjawab untuk memelihara kawasan Transylvania, Romania , tempat Drakula tinggal.
Dilansir dari Time, Sabtu 29 Oktober 2011, Charles menyampaikan hal ini dalam sebuah siaran televisyen di Inggeris, Wild Carpathia .

Dia mengatakan, mengikut nasab keluarga kerajaan, Vla d si Pembantai berhubung dengan nenek moyangnya, Ratu Mary .
Atas dasar hubungan nasab inilah, Charles membeli rumah di kawasan hutan Transylvania . Dia bersama kerajaan tempatan berupaya mengekalkan kawasan yang disebutnya sebagai harta karun Romania tersebut.
" Transylvania mengajar kita banyak. Ini adalah sudut terkini di Eropah yang masih asri. Kita harus mempelajarinya sebelum terlambat, "kata Charles.

Menurut pembawa acara tersebut di Daily Mail, Charlie Ottley , Charles kelihatan bangga mempunyai keturunan seorang pe…

Tuala Wanita,Dulunya Dibuat Dari Kulit Arnab...Ye ke?

Imej
Saat pertama kali ditemui, iaitu pada abad ke-10, tuala wanita berasal dari kulit arnab

Sudah banyak kali bagi seorang wanita untuk mendapatkan haid setiap bulan. 'Penyakit' bulanan ini mula berlaku sejak wanita berusia sekitar 11 tahun. Setelah itu, seorang wanita akan mengalami kitaran haid selama 31 sampai 44 tahun sepanjang hidupnya.

Sepanjang kitaran haid yang berlangsung antara 2 hingga 7 hari ini, setiap wanita memerlukan tuala wanita yang selesa. Padahal, saat pertama kali ditemui, iaitu pada abad ke-10, tuala wanita yang digunakan oleh suku Indian Inuit di Eskimo hanya berupa bantalan dari kulit arnab. Sedangkan di Uganda, pembalutnya berupa potongan kulit pokok. Yang kemudian popular adalah penggunaan tuala wanita dari potongan-potongan kain bekas.

Pembalut lalu berubah hingga ditemui tuala pakai buang. Idea awalnya berasal dari jururawat yang memakai perban dari bubur kayu untuk menyerap darah haid. Saat itu, tuala wanita jenis ini dianggap cukup murah untuk dibuang…

Inilah Tempat-tempat Yang Setan Paling Suka Duduk

Imej
Tempat yang banyak ditemukan syaitan diantaranya :


1. Tempat peristirahatan unta.
Hadits Abdullah bin Mughaffal radilallahu’anhu berkata, bersabda Rasulullah Shallallohu ‘alaihi wasallam:
“Shalatlah kalian di tempat peristirahatan (kandang) kambing & janganlah kalian shalat di tempat peristirahatan (kandang) unta karena sesungguhnya unta itu diciptakan dari syetan.” (HR. Ahmad (4/85), Ibnu Majah (769) dan Ibnu Hibban (5657) & selainnya).

Berkata Syaikhul Islam Ibnu Taimiyyah Rahimahullah sebagaimana yg disebutkan di dlm “Majmu Fatawa” (19/41) ketika menjelaskan tentang penyebab dilarangnya shalat di tempat peristirahatan Unta. Yang benar bahwa penyebab (dilarangnya shalat) di kamar mandi, tempat peristirahatan unta dan yang semisalnya adalah krna itu adalah tempat-tempat para setan.

2. Tempat buang air besar & kecil
Dalam hadits Zaid bin Arqam radiyallohu ‘anhu, dan selainnya yang diriwayatkan oleh Ahmad (4/373), Ibnu Majah (296), Ibnu Hibban ( 1406), Al Hakim (1/187) dan …

Ehhh...Cantik Pulak Tangan bila Jadi Cam Gini

Imej
http://www.koranmaya.info/